BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Európát is fenyegeti Irán

Mahmud Ahmedinezsád közlése szerint az ország sikeresen tesztelte a modern Sajjil-2 rakétát, amelyet 1 931 hatótávolsága képessé tesz arra, hogy Izrael mellett Dél-Európát és a Közel-Keletet is elérje.

"A védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy a fejlett technológiával rendelkező Sajjil-2 rakéta pontosan célba ért" – idézte az iráni rádió Mahmud Ahmedinezsád elnököt, aki ezzel hangsúlyozta: Irán támadófegyverei elérhetik a Közel-Keletet vagy akár Dél-Európát is – tudósít az AP.

A bejelentés tovább növeli a feszültséget Irán és a nemzetközi közösség, elsősorban az Egyesült Államok között. Barack Obama nemrégiben közölte, hogy támogatja a szigorúbb szankciók bevezetését Teheránnal szemben, amennyiben az nem hajlandó tárgyalásokat folytatni atomprogramjáról. Az amerikai elnök az év végéig vár pozitív reakciót, miután megválasztását követően – szakítva elődje gyakorlatával – kezet nyújtott Irán felé.

Az elemzők többsége szerint Irán jelenleg nem rendelkezik a nukleáris fegyverek előállításához szükséges technológiával, de egy-három éven belül elkészíthet egy egyszerűbb atomtöltetet, öt éven belül pedig akár nukleáris robbanófejet is. A független EastWest Institute kutatóinak friss elemzéséből kiderül: Irán a rakéta technológia fejlesztésével hat-nyolc éven belül egy 1 100 kilogrammos súlyú atomtöltetet akár 1 931 kilométer (1 200 mérföld) távolságra is eljuttathat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.