BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kikkel ül együtt Bokros? További nehézségek

Az "iszlám elleni globális kemoterápiát" követelő belga Dedecker Lista politikusával, valamint a Waffen-SS egyenruháit hordó neonácikat hazafias egyletnek nevező lett függetlenségi párt képviselőjével fog egy frakcióban dolgozni Bokros Lajos az Európai Parlamentben, derült ki az új képviselőcsoport első névlistájából.

Az EP-ben a nemzetek együttműködésének érdekében a frakcióalapítás feltétele, hogy legalább 7 különböző országból érkező párt fogjon össze. A brit-cseh-lengyel koalíciónak szövetségeseket kellett keresnie, és a feladatot a létező legegyszerűbben oldották meg: magányos képviselőket csábítottak magukhoz.

A holland Keresztény Unió, a lett Hazáért és Szabadságért Párt, a litvániai lengyel kisebbségi szövetség és a belga Dedecker Lista éppen úgy egy mandátumot szerzett a június 7-i választásokon, mint az MDF. A frakciót egy finn képviselő teszi teljessé. Hannu Takkula a liberálisok EP-csoportjában helyet foglaló Centrista Párt listáján szerzett mandátumot, de ez nem akadályozza meg, hogy pártkönyvét megtartva a britek ajánlata mellett döntsön - írja a Népszabadság.

A hat "egykének" nyilván nem előnytelen az új frakcióban való részvétel, hiszen egyikük kiszállása is komolyan veszélyeztetné a brit konzervatívok vállalkozásának jövőjét. A bizottsági helyekhez való hozzájutás így nem lehet különösebb probléma, míg egy nagy frakcióban komolyabb a konkurencia. Bokros Lajos esetében további nehézséget is jelenthetett volna, hogy a Fidesz 14 képviselőjével a hatodik legnagyobb nemzeti csapatot adja frakciójában, így meggyőzően lobbizhatott volna az MDF-es kolléga pozíciószerzése ellen.

Nagy-Britanniában felháborodás fogadta a konzervatívok új frakció létrehozását kezdeményező döntését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.