BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bírság miatt egészen az Alkotmánybíróságig mentek

Alkotmánybírósághoz fordul a Zala Megyei Bíróság a fuvarozók által is kifogásolt kormányrendelet miatt.

A közelmúltban a román fuvarozók aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy Magyarország módosítsa azt a jogszabályt, amely – véleményük szerint – aránytalan szankciókat ír elő. A Zala Megyei Bíróság 2009. július 1-én tárgyalt egy fuvarozási bírságolással kapcsolatos ügyet és véleménye alátámasztja a panaszosokat. A bíróság ugyanis úgy döntött, hogy az idevágó 57/2007. (III.31.) Korm. rendelet alkotmányellenességének megállapítását kéri az Alkotmánybíróságtól.

Az ügyben a felperes gépjárművezető azért fordult a bírósághoz, mert a rendőrség a vezetési-, illetÕleg a pihenőidő ellenőrzéséhez szükséges egyik okmány hiánya miatt 400 000 forint pénzbírsággal sújtotta. A járművezető egy cég alkalmazottja havi 200.000 forint bruttó fizetéssel, és az előző havi háromnapos szabadságát nem tudta a helyszínen igazolni.

A bíróság álláspontja szerint a jogszabály által előírt fix összegű bírság nem felel meg az Alkotmányban foglalt jogállamiság, az állampolgári jogbiztonság követelményeinek. A közigazgatási szankciórendszernek differenciáltnak kell lenni azért, hogy lehetővé tegye a jogalkalmazónak a jogsértés súlyához és következményéhez igazodó arányos joghátrány alkalmazását - szögezte le az igazságszolgáltató fórum.

A perbeli esetben több, az ellenőrzést meghiúsító kisebb és nagyobb súlyú cselekményre is ugyanazt a fix összegű bírság kiszabását rendeli el a jogszabály és nincs különbség abban sem, hogy a munkáltatót vagy annak alkalmazottját kötelezi a hatóság a bírság megfizetésére.

A bíróság szerint a jogalkotónak a bírságösszegek meghatározásakor figyelemmel kell lennie a társadalmi (jövedelmi) viszonyokra, és arra is, hogy a közigazgatási bírság harmonizáljon a jogrendszer egyéb szankcióival. A per az Alkotmánybíróság döntését követően folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.