BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai: "Jómódú vagyok" - Az adócsalókat nem kímélik

Jómódú vagyok, ezért megtehetem, hogy a Magyar Köztársaság szolgálatában ilyen világos helyzetben jelképes, 1 forintos fizetésért dolgozzak, azt pedig kötelességemnek érzem, hogy magamat beleértve, azoktól kérjek több áldozatvállalást, akik ezt megengedhetik maguknak – mondta Bajnai Gordon a HVG-nek, miután a lap kiszámolta: a miniszterelnöknek két háza után körülbelül másfél millió forint vagyonadót kell majd fizetnie.

Bajnai szerint a 30 millió feletti ingatlanokra kivetett vagyonadó alapvetően három társadalmi csoportot érint: akiknek a tehetségük és szorgalmuknak köszönhetik vagyonukat, őket a jövedelmadó csökkentésen keresztül kompenzálják. Érinthet olyanokat is, akiknek az ingatlana belenőtt bele a kategóriába, ők kamatmentes adófelfüggesztés, adókedvezményt, haladékot kapnak. A miniszterelnök harmadik csoportként említette azokat, akik 50 milliós ingatlanban laknak, de minimálbérre vannak bejelentve. „Ők valószínűleg adót csaltak, őket pedig nem is akartuk kímélni” – tette hozzá.

Kifejtette: ez a kormány egy év alatt annyit tud elvégezni, hogy Magyarországot elfordítja egy éles kanyarral a szakadék széléről, és elindítja megint fölfelé. De ahhoz, hogy ténylegesen felemelkedjen, az egymást követő kormányok következetes és egy irányba mutató, határozott, őszinte, józan cselekvésre lesz szükség. „A kormány első 75 napja azt igazolja, hogy le mer dönteni olyan régi politikai tabukat, amelyek fenntarthatatlanná tették az ország működését. De a következő fél, háromnegyed évben további nagyon lényeges döntések vannak elöttünk” – mondta.

A miniszterelnök a hetilapnak a Jobbikkal kapcsolatos korábbi nyilatkozatát árnyalva elmondta: attól még, hogy a párt fertőző nézeteit karanténba zárjuk, a fertőzés okait nem szüntetjük meg. „Most szigorította a parlament a büntető törvénykönyvet, és emelni tervezzük a rendőri jelenlétet is, növelve a polgárok biztonságérzetét”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.