BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezentúl megúszható a koccanás büntetés nélkül is! Változás a román közlekedésben

A gépkocsivezetőknek könnyítést, a rendőröknek kevesebb munkát, a biztosító társaságoknak viszont több vesződséget és veszteséget okozhat, hogy mostantól Romániában is elegendő a koccanásos baleseteket rendőr jelenléte nélkül, a két érdekelt fél aláírásával rendezni.

Más országokban már régóta így működik a rendszer, de Romániában újdonságnak számít a dolog. Mindeddig ugyanis minden kisebb koccanáshoz kötelező volt odahívni a rend őrét vagy bemenni a rendőrőrsre. Egyetlen műhelyben sem végezhettek semmiféle karosszéria-javítási munkálatot, ha nem volt róla rendőrségi papír.



Emiatt a román gépkocsivezetők nagy része a helyszínen megegyezett, legalábbis ha egyértelmű volt, hogy ki a hibás. Ha egyikük elismerte saját felelősségét, érdekében állt, hogy közvetlenül a másik zsebbe dugja a kialkudott összeget. Igaz, a sérült autó tulajdonosa utóbb bemehetett a rendőrségre, azt hazudva, hogy egy parkolóban nyomták meg, de megérte neki, mert zsebében ott volt a kenőpénz, és így megjavították az autóját is a műhelyben. Amúgy sokszor a szerelőt kellett "megkenni", hogy hunyjon szemet a rendőri igazolás hiánya fölött.

A július elsejétől hatályba lépett jogszabály értelmében viszont a koccanásos balesetek nyomán keletkezett kárt a biztosítónál kérvényezhető formanyomtatvány kitöltésével, a rendőrség értesítése nélkül is rendezhetik mostantól a gépkocsivezetők. Ha a balesetnek nincs sérültje, a felek egymás közt is dönthetnek a felelősség megosztásáról. Amennyiben nem tudnak megegyezni, továbbra is kérhetik a rendőrség segítségét, vagy panaszukkal az ügyészséghez is fordulhatnak.

A kolozsvári Szabadság szerint fellélegezhetnek a rendőrök, mert kevesebb lesz a papírmunkájuk. Hiszen csak Kolozsváron évente mintegy 12 ezer koccanás történik személyi sérülések nélkül. Az efféle balesetbe keveredett gépkocsivezetőknek ugyanakkor nem kell sorban állniuk a rendőrségnél, hogy aztán az ott kiadott irattal forduljanak a biztosítóhoz. Így kevesebb időt vesz igénybe a kártérítési folyamat, a vétkes gépkocsivezető pedig megspórolhatja a rendőri bírságot is.

"Eddig sohasem úsztuk meg a koccanásokat büntetés nélkül, még egyszerű lámpa- vagy tükörsérüléskor is jegyzőkönyvet kellett írni, és persze a bírság is kijárt - mondta egy gépkocsivezető az erdélyi Krónikának -, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a büntetőpontokat is bőkezűen osztogatták".

Az új szabályozásnak az amúgy valóban tehermentesített rendőrség nem tud felhőtlenül örülni, hiszen ilyen esetekben ezután aligha derülhet ki, hogy ivott-e alkoholt bármelyik koccanó fél, vagy rendben van-e jogosítványa, forgalmi engedélye.

A biztosítókra kétségtelenül nagyobb munka hárul, sokszor nekik kell majd kideríteniük, ki a hibás az adott esetben. A bukaresti Új Magyar Szónak (ÚMSZ) az egyik illetékes elmondta: a biztosítóknak ráadásul valamivel többe fog kerülni az új rendszer a biztosítási csalások megszaporodása miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.