BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Programajánló: fesztivál fesztivál hátán

Fesztivál fesztivál hátán lesz júliusban. A könnyűzenei programok csúcsszezonja e hónap, ám azoknak sem telhet el eseménytelenül, akik sportolni, vagy egyszerűen csak jóllakni szeretnének. A belépőárak csábítók. Irány július!

Láncban. Bár a nyári hőségben az ember nem szívesen marad a belvárosban, a Nyár a Lánchídon programsorozat igazán vonzó lehetőséget kínál. A már június 27-én elindult egészen július 19-éig tartó eseménysorozatot már az évek óta nagy sikerrel megrendezett Hídünnep és az eredetileg a szovjet csapatok kivonulására emlékező szabadságünnep, a Budapesti Búcsú indítja. Tavaly nyolc hétvégén át volt a gyalogosoké Budapest egyik legszebb hídja, ahol hétvégente különböző tematikával mutatkoztak be zenekarok, színtársulatok és táncegyüttesek. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a maguknak való programot a külföldi és magyar fellépők előadásai között – színi előadások, komolyzene, népzene, világzene, jazz és tánczene mellett különböző foglalkozásokon, kézműves árusoknál vagy bábszínházban. A kulturális programokon túl gasztronómiai ínyencségekkel várják a hídra látogatókat. A rendezvény ingyenes.

Középkori. Július harmadik hétvégéjén Középkori Piactér néven történelmi vigasságokat rendeznek az egri dobó téren. A hevesi megyeszékhelyen több mint 120 program korhű díszletekkel várja a látogatókat. Megelevenednek a kor jellegzetes szereplői: a király és kísérete, lovagok, regősök, udvari emberek, de feltűnnek erőművészek, tűznyelők, bohócok, vásári komédiások is. Bepillanthatunk az udvari élet kifinomult világába és a pórnép pajkos humorú szórakozásaiba. A felnőttek a tüzes egri borokat is megkóstolhatják. A piactéren kézművesmesterek tartanak bemutatót és árulják míves portékáikat. A vásárba a belépés díjtalan, a színházi előadásokra 500-2500 forintért lehet jegyet váltani.

Nem az alja. Ugyanerre a hétvégére esik a nyár egyik legnagyobb vidéki szabadtéri rendezvénye, a Hegyalja Fesztivál. A hazai könnyűzenei élet krémje mellett komoly külföldi előadókkal készültek a szervezők. De a koncertek mellett egyéb programok, például freestyle foci, bungee jumping és más közösségi programok várják a látogatókat. Jó hír, hogy a Máv Start Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt ad a Hegyalja Fesztivál látogatói részére a teljes árú másodosztályú menetjegy árából bármely belföldi állomásról Tokaj állomásra. A négynapos bérlet július 13-áig 14 ezer, a helyszínen 18 ezer forintért lehet megvenni, a napijegyekért 5-7 ezer forintot kérnek.

Kastélyos-színházas. Különleges élményt ígérnek minden színházkedvelőnek a Diósgyőri Várszínházi esték. Az idén 18-adik alkalommal megrendezett sorozatban idén olyan produkciókat válogattak be, mint a Nagyidai cigányok az Experidance társulat előadásában Szívemben bomba van, Bár Anyám tyúk, avagy az ember tragédiája, a L''art pour l''art társulat abszurd színházi estje, Müller Péter-Seress Rezső Szomorú vasárnap, Shakespeare A velencei kalmár. A természetes díszletként is szolgáló ódon várfalak, a szabadtéri színpad fölé tornyosuló bástyák hamisítatlan nyáresti hangulatot biztosítanak a nagyszerű előadásokhoz, amelyek naplemente után, fél kilenckor kezdődnek.

Kétkerekű. Gyomaendrőd városa ad otthont az immár 36. alkalommal megrendezésre kerülő Tour De Hongrie Biciklis Körverseny egyik szakaszának július 22-dikén. A szervező Kerékpársport 2000 Alapítvány közel 25 nemzetközi csapat részvételére számít nem kevesebb mint 13 országból. A négy szakaszból álló verseny egészen Miskolcig tart. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Mit kell tudni Csorvásról?

Csorvás az ország délkeleti részén, a Tisza-Körös-Maros közötti területen Békéscsabától 22, Orosházától 16 kilométerre fekszik. A közel hatezer fős településen főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, mivel földjei kiválóan alkalmasak mezőgazdasági termelésre. Emellett a feldolgozó- és a könnyűipar is jelen van a városban, valamint kiemelkedő a művészi színvonalú kézmű- és háziipar. A városban a vendégforgalom fellendítése és a helyiek kikapcsolódása érdekében több fesztivált is szerveznek. Hagyományos rendezvények: a Teréz-napi búcsú, a Csorvási Nemzetközi Lakodalmas Gasztronómiai Napok, és a Csorvási Búzafesztivál.

Lakodalmas. Ha valaki a sport helyet evéssel szeretné testét kényeztetni jó alkalom lehet, a IX. Csorvási Nemzetközi Lakodalmas Gasztronómiai Napok. A rendezvény hangulatos kikapcsolódást biztosít a házasságkötés népi hagyományainak megidézésével. A versenyre benevezett csapatok között három kategóriában zajlik a vetélkedés: lakodalmas ételek és ünnepi asztalok készítése, vőfélyek szereplése, lakodalmas zenekarok műsora. Az utolsó nap estéjén egy népszerű könnyűzenei előadóval készültek a szervezők. A csorvási általános iskola udvarán megrendezett napokra a belépő vacsorával 1500, vacsora nélkül 400 forint.

Sörös-boros. Július legelső hétvégéjén a borrajongók, az utolsó hétvégéjén a pedig a sörhódolók veszik birtokukba a soltvadkerti tavat. A Vadkerti-tónál a folyékony kenyér mellett helyi és országos hírű művészek gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról. A gyermekek részére játékos vetélkedőket, szépségversenyeket szerveznek, ahol értékes jutalmakat nyerhetnek a legügyesebbek. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Zenész. Július utolsó hétvégéjén érdemes Csongrádba látogatni, ekkor rendezik meg ugyanis a II. Nemzetközi Tánc és Zene Fesztivált. A város főutcáján és főterén zajló összművészeti fesztiválra minden zene és néptáncrajongót várnak. A három nap alatt a fúvószenekarok, majorette csoportok lépnek fel, néptáncegyüttesek találkoznak, s egyben látványos felvonulást tartanak színpadi fellépésekkel.

További turisztikai programokat a www.itthon.hu honlapon olvashatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.