BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szili nem a politikusoknak akar megfelelni

A szocialista politikus erről vasárnap a Kossuth Rádióban beszélt. Szili múlt héten jelentette be, hogy szeptemberben lemond a házelnöki posztról.

Megmosolyogtatják Szili Katalin azokat az elemzések, amelyek miniszterelnök-, pártelnökjelölti vagy uniós biztosi ambícióiról szólnak - mondta a szocialista politikus a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. "Ha ezekbe az irányokba mentem volna, nem köszönök le a házelnökségről. Minden ilyen találgatás alapvetően sántít" - fogalmazott Szili.

Az MSZP-s politikus közölte: Magyarországnak szüksége van egy erős baloldalra, és ő ennek újjáépítésében szeretne munkálkodni. Szili szerint az MSZP az elmúlt években feláldozta magát a neoliberális gazdaságpolitikának. Erre a gazdaságpolitika ugyan szükség volt, de - Szili szerint - hosszú távon ezen belül is meg kell teremteni a szolidaritást és az igazságosságot.

"Nem szeretnék abban a hitemben meginogni, hogy a baloldalon valamit változtatni lehet, viszont abban tökéletesen hiszek, hogy számunkra is elgondolkodtató, hogyan lehet még inkább bevonni a civil közösségeket, hogyan lehet jobban társadalmasítani a döntéseinket, hogyan lehet jobban visszatükrözni azt, amit a társadalom elvár tőlünk, párbeszédben kialakítani a magunk véleményét" - jelentette ki a szocialista politikus.

Arra a felvetésre, hogy korábban többször kritizálta az MSZP politikáját, az Országgyűlés elnöke azt mondta: akkor követne el hibát, ha úgy gondolná, politikustársainak kell megfelelnie. "Azt tartom szem előtt, mi az, amit a társadalom tőlünk elvár" - fogalmazott Szil, aki hozzátette: valóban volt több olyan kérdés, amelyben a véleménye eltért az MSZP hivatalos álláspontjától.

Szili Katalin az MSZP múlt szombati, zárt ajtók mögött tartott kongresszusán jelentette be, hogy szeptemberben lemond házelnöki posztjáról. A politikus később újságíróknak azt mondta, a baloldal újjáépítése érdekében köszön le a szeptember 14-ei, első parlamenti ülésnapon. Hozzátette: nem vállal tagságot a pártot a választásokig irányító országos választási bizottságában. Sajtóértesülések szerint a házelnöki poszton Katona Béla lehet Szili utóda.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.