BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika párbeszédet akar a muszlim világgal

Nincs többé „terrorellenes háború”, változik az amerikai stratégia, Washington inkább az al-Kaidára fókuszál, és a párbeszédre épít a muszlim világgal. Ez volt a lényege az amerikai elnök biztonságpolitikai tanácsadója programadó beszédének.

John Brennan a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott előadásában azt mondta: az Obama-kormányzat újszerű megközelítésben foglalkozik a terrorizmussal, illetve új, az eddigiektől eltérő módszerekkel kíván harcolni az erőszakos szélsőségek ellen - adta hírül az MR1-Kossuth Rádió.

Beszédében Brennan mindenekelőtt leszögezte: Washington többé nem is használja a „terrorellenes háború” kifejezést, annál is kevésbé, mert ez csak az al-Kaida, és más terrorszervezetek malmára hajtotta a vizet. „Félrevezető és veszélyes fogalom volt ez, amely konfliktusokat okozott nekünk, szerte a világban” - mondta a szakember.

Majd kifejtette, hogy Washington hasonlóképpen nem hajlandó bizonyos kihallgatási technikáknak - például a vízbefojtás szimulálásának - az alkalmazására. Eljött az ideje a diplomáciának és a párbeszédnek - fogalmazott. Véleménye szerint alapvető változás tapasztalható az új adminisztráció politikájában; ennek egyik példájaként említette Obama nyitását a muszlim világ felé.

Brennan szerint az Obama-adminisztráció változatlanul elsődleges fontosságúnak tartja az amerikaiak biztonságának védelmét, de nem egyszerűen csak katonai eszközöket kíván igénybe venni a terrorellenes harcban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.