BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét ingyenessé tenné a felsőoktatást a gyes-en és gyed-en lévőknek Pokorni

Visszaállítaná a gyes és a gyed ideje alatt végzett felsőfokú tanulmányok térítésmentességét Pokorni Zoltán. A Fidesz-kormány volt oktatási minisztere erről a Fidesz Ifjúsági Tagozatának balatonszárszói nyári egyetemén beszélt.

A politikus szerint nyilvánvaló, hogy a kétszintű érettségi jelenlegi működése és színvonala nem megfelelő, de hangsúlyozta, hogy a hiba nem az elképzelésben van. Magyar Bálint 2002-ben hozott téves döntésének köszönhető az, hogy ma az egyetemek döntik el, elvárják-e az emeltszintű érettségit a jelentkezőktől - fogalmazott.

Az egyes szakokon mutatkozó túlképzéssel kapcsolatban a Fidesz oktatáspolitikusa kifejtette, a kormánynak kell kikényszerítenie, hogy a felsőoktatási intézmények a pályakezdő diplomások elhelyezkedésére vonatkozó adatfelvételeket nyilvánosságra hozzák – e nélkül nem tud érdemi információk alapján dönteni a pályaválasztás előtt álló diák.



A pedagógusképzésben a miniszter elképzelhetőnek, sőt kívánatosnak tartja a bolognai rendszertől való eltérést és a képzés újbóli osztatlanná tételét a minőség növelése érdekében. A pedagóguspálya presztízsének növelését a pedagógus életpályamodell bevezetésével, többek között a teljesítményalapú bérezéssel, különböző státuszok létrehozásával, központi bérfinanszírozással és pihenőévvel látja megvalósíthatónak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.