BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki szavaz a Jobbikra?

Az EP-választás után nagyobb lett a Fidesz támogatottsága, a nyertesek felé történő szavazói áramlás ezúttal is megtörtént, de csak ideiglenes volt - írja a Népszabdság a Szonda Ipsos felmérését ismertetve.

A biztos pártválasztók körében 63 százalék a Fidesz, 18 az MSZP és 12 százalék a Jobbik támogatottsága. Jelenleg tehát a Jobbik is jóval fölötte van az 5 százalékos küszöbértéknek. A 7 százaléknyi támogató mellett további 8 százaléknyian a második helyen jelölték a Jobbikot.

A Jobbik potenciális tartalékát a Fidesz-tábor jelenti, a nemzeti radikálisokat második voksukkal támogatók kilenctizede a Fidesz szavazója - számol be a Népszabadság a felmérésről.

Néhány hónap adatai alapján megrajzolható a Jobbik támogatóinak társadalmi karaktere. Leginkább életkori sajátosságok mutatkoznak. A húszas-harmincas éveikben járók körében igencsak kedvelt a párt, 16 százalékot gyűjtenek innen be, kétszer annyit, mint az MSZP.

A középkorúak csoportjában 10 százalékot kap a Jobbik, itt már a szocialisták jócskán megelőzik őket (21 százalék). A hatvanon túliak körében még gyengébb a nemzeti radikális párt pozíciója (6 százaléknyi) s itt a legerősebb a kormánypárté (39 százalék).

A generációs eltérésekhez képest sokkal mérsékeltebbek a településtípus szerinti különbségek: a fővárosban 8, a vidéki városokban 11, a falvakban 13 százalékos a Jobbik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.