BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könyökölés - Idő előtt elküldenék a legfőbb ügyészt?

Bár Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma elvileg csak hetvenedik születésnapján, 2010. december 13-án jár le, a Népszava információi szerint lehetséges utódai már most igyekeznek úgy pozicionálni magukat, hogy a jelölés idejére megkerülhetetlenek legyenek. Ez az ügyészségi szervezeten belül is érezhető feszültségekhez vezet.

A Népszavának a Legfőbb Ügyészség berkeiből származó információi szerint Belovics Ervin főügyészhelyettes és Ihász Sándor fővárosi főügyész között érzékelhető a fő törésvonal a jövőre távozó Kovács Tamás utódlása kapcsán. A 2010 decemberében hetvenedik évét betöltő legfőbb ügyész utódját a jövő nyáron megválasztandó új köztársasági elnök jelöli. Amennyiben a várakozásoknak megfelelően a jobboldal államfőjelöltje nyeri majd el a tisztséget, neki szinte első feladata lesz új vádhatósági vezetőjelöltet találni.

Ez pedig erős mozgást indított el az ügyészségi szervezeten belül. Polt Péter korábbi legfőbb ügyész több bizalmasát is pozícióba emelte mandátuma lejárta előtt. Belovics Ervint büntetőhelyettessé, Ihász Sándort – aki a Kulcsár-ügy különös kihallgatási technikái kapcsán vált ismertté – pedig az egyik legfontosabb szerv, a fővárosi főügyészség élére neveztette ki.

A lap úgy tudja, hogy Ihász és Belovics korábbi jó viszonya az elmúlt időszakban feszültté vált, mert mindketten szívesen látnák magukat az eljövendő államfő jelöltjeként. Forrásaik nem tartják kizártnak, hogy az elmúlt héten kirobbant vesztegetési botrány kezelése – a korábbi fővárosi szóvivő ügyész lebukása – sem feltétlenül független a hatalmi megmérettetéstől. Az eset Belovics pozícióját erősítheti, Ihászét pedig gyengíti, hiszen az utóbbi választotta maga mellé 2008-ban sajtófőnöknek a nem az első botrányt okozó Varga Gergelyt.

Forrásaink szerint a Legfőbb Ügyészségen az a szóbeszéd járja, mely szerint utolsó hivatali évének legalább a felét sokak Kovács Tamás nyugdíj előtti szabadságának kivételével szeretnék kalkulálni. Magyarán: az államfőválasztás idején a valódi szervezetirányítási munkát már nem Kováccsal, hanem Beloviccsal képzelik el azok, akik Ihásszal szemben mellette állnak, és ez Belovicsnak sem lenne ellenére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.