BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beismerték: titokban atomerőművet építenek - Idáig tagadták a teherániak az ügyet

Teherán hivatalosan tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (IAEA), hogy újabb urándúsításra alkalmas üzem építésén dolgozik, mellyel – a nyugati közvéleménynek megfelelően – közelebb kerül az atombomba előállításához.

Irán ezzel a lépéssel megelőzte az amerikai, brit és francia miniszterelnököket, akik ma jelentették volna be, hogy Irán újabb atomlétesítmény felépítésén dolgozik. Teherán idáig tagadta az állítást, amit a CIA és Nemzetbiztonsági Ügynökség adatai is alátámasztottak – írja a Times Online.

Washingtoni hírforrások szerint Irán értesült arról, hogy a CIA tudomást szerzett az építkezésről és ez vezette arra, hogy annak létét beismerje a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség előtt. Teherán tájékoztatása szerint az üzem 5 százalékos urándúsításra is képes, ez a minőség nukleáris üzemanyag előállítására alkalmas, de az atomfegyverhez 90 százalékos uránra van szükség.

Teherán biztosította az IAEA-t arról, hogy szükség esetén további információval szolgál az atomerőműről, amit az Atomenergia Ügynökség már kérvényezett is. Irán állítása szerint az üzemben jelenleg nincs sugárzó anyag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.