BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nincs köze az atomprogramhoz" - Irán rakétákat tesztel

Irán ma olyan rakétákkal hajtott végre tesztet, amelyek egy katonai vezető szerint bármely, a térségben található célpontot elérhetnek.

A Reuters megfogalmazása szerint Irán katonai szempontból az "izmait mutogatja", miközben fokozódik a feszültség az ország és a nyugati hatalmak között.

Az iráni vezetés csütörtökön Genfben találkozik hat globális vezető állam képviselőivel. A megbeszélést még sürgetőbbé tette Irán korábbi bejelentése, melyben beismerte egy addig titkolt atomlétesítmény építését.

Az iráni külügyminisztérium közlése szerint nincs kapcsolat a most végrehajtott rakétateszt és az atomprogram között. Robert Gates amerikai védelmi miniszter pedig hangsúlyozta: bármilyen, Iránnal szembeni katonai akció csak időt nyerhet számukra, ezért most a diplomáciára kell helyezni a hangsúlyt. A miniszter az olajiparral és pénzüggyel kapcsolatos szankciókat tart lehetségesnek Iránnal szemben.

A hivatalos iráni források nyomán tájékoztató Press TV közlése szerint a teszt második napján 3 Shahab rakétát lőttek ki sikeresen, ezek a föld-föld rakéták 2 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy segítségükkel Irán megtámadhatja Izraelt és a térségben található amerikai támaszpontokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.