BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen lesz a jövő nője

A Yale Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogyan változik meg a nők alkata az idő múlásával. A jelek szerint a jövő nője mintegy két centiméterrel alacsonyabb és 1 kilogrammal nehezebb, mint mai társai.

Azt gondolnánk, hogy az evolúció véget írt, így nem sok változásra számíthatunk az emberiség tekintetében. Ezzel ellentétes véleményen van Stephen Stearns, a Yale Egyetem evolúció-biológusa. Mint a NewScientistnek elmondta, bár a törzsfejlődés a modern életforma miatt már nem a legrátermettebbeket választja ki, a reprodukciós biológia azonban igen.

A tudósok 2238 menopauzán átesett nőt életét vizsgálták meg, hogy rájöjjenek, hogyan hatnak a különböző tényezők a szaporodásra. A kérdés: léteznek-e olyan testi jellemzők, amelyek összekapcsolhatóak a több gyerek megszülésével? Megfigyelték többek között a magasságot, a súlyt, a vérnyomást, a koleszterinszintet.

Mint kiderült, az alacsonyabb, nagyobb súlyú nők általában több gyereket szültek, csakúgy, mint az alacsony vérnyomásúak. Szintén több gyereket szültek azok, akik az első gyermeket korábban vállalták és így kitolódott termékeny időszakuk.

Ha ez trend tíz generáción keresztül folytatódik, a számítások szerint 2409-re a mainál 2 centiméterrel alacsonyabbak és 1 kilogrammal nehezebbek lesznek a nők. Az első gyereküket a mostaninál 5 hónappal később vállalják majd és 10 hónappal később lép fel náluk a menopauza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.