BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Medián: Stabil a Fidesz fölénye - A Jobbik a legférfiasabb párt

Növekvő politikai érdektelenség, stabil Fidesz-fölény, hárompárti parlament – ez a summája annak az októberi Medián-elemzésnek, amelyet a csütörtöki HVG közöl.

Az emberek egyre jobban kiábrándulnak a politikából – a közhely igazságára utal, hogy hasonló időszakban, mint most, tehát fél évvel az országgyűlési választások előtt 2001-ben még a szavazókorú népesség 63 százaléka, 2005-ben az 50 százaléka, most pedig csak a 46 százaléka mondta azt a Medián kérdezőbiztosainak, hogy egy „jövő vasárnapi” választáson biztosan elmenne szavazni.

Ez azért is furcsának tűnhet, mert a szavazni szándékozók számottevően kevesebben vannak azoknál, akik – még most októberben is, amikor ez már gyakorlatilag lekerült a politika napirendjéről – előrehozott választásban látnák a megoldást az ország problémáira. Az utóbbiak aránya az év első felében tartósan megközelítette a kétharmadost, és csak a közelmúltban esett vissza, de még októberben is 57 százalék. Az, hogy ez a kormányváltó közhangulat nem feltétlenül jár aktív elkötelezettséggel, abból is látszik, hogy az előrehozott választás híveinek is nem kevesebb mint 14 százaléka állítja: biztosan nem menne el szavazni.

A Fidesszel rokonszenvezők 61 százaléka, a Jobbik-támogatók pontosan kétharmada, az MSZP híveinek pedig csak az 55 százaléka „biztos” szavazó.

A jobboldal más értelemben is mozgékonyabb. A pártok között napjainkban az egyik legélesebb választóvonal a generációs szakadék: míg az MSZP-szavazók átlagéletkora 54 év, és közel felük (48 százalék) nyugdíjas, addig a Fidesz-szavazók átlagéletkora 45 év és közöttük csak 26 százalék a nyugdíjasok aránya. Szavazótáborának átlagos 37 évével még inkább életkori rétegpártnak minősíthető a Jobbik, amely ráadásul nemcsak fiatalosabb, de „férfiasabb” is minden más pártnál. 

Jelentősen javult a kormány megítélése, és még inkább a miniszterelnöké. Szinte hónapról hónapra nőtt azoknak az aránya, akik Bajnait szívesen látták volna „fontos politikai szerepben”, miközben a politikusok megítélése általában véve inkább romlott, mint javult. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.