BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Perelné a munkáltatóját? Pár hónapot érdemes kivárni

Jövő januártól olcsóbban pereskedhetnek a munkavállalók a munkaügyi jogvitákban.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének javaslata alapján a költségkedvezmény azokat a dolgozókat illeti majd meg, akiknek a per által érintett munkaviszonyból származó átlagkeresete nem haladja meg a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset két évvel korábbi mértékének a kétszeresét – tájékoztatta a Világgazdaságot az igazságügyi és rendészeti tárca. A munkavállalói költségkedvezmény teljes költségmentességet nyújt a per egész tartamára.



Mint emlékezetes, tavaly februárban megszűnt a munkaügyi perek tárgyi költségmentessége. A munkavállalót, amennyiben elveszti a pert – az „ellenfél” ügyvédi kiadásain túl – a procedúra kezdetekor le nem rótt illeték terheli. Ez a pertárgy értékének 6 százaléka, amely például a munkaviszony megszűnése okán követelt egyévi átlagkereset esetén havi 200 ezer forintos juttatással számolva majdnem 150 ezer forint.

Tetézhetik még akár több százezer forintos szakértői költségek, továbbá a tanúdíjak is. Suba Ildikó, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság helyettes elnöke elmondta: a statisztikákban nem jelenik meg, de az a – nem menedzserszintű – munkavállaló, aki elveszti állását, s nincs anyagi tartaléka, ezerszer is megfontolja, hogy bíróságra menjen, hiszen túlságosan nagy a tét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.