BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bátrabban perelhetik a munkáltatót

Új munkavállalói költségkedvezmény a munkaügyi perekben: januártól bátrabban pereskedhetnek a munkavállalók.

Kevésbé kell tartaniuk a kiadásoktól: 75-80 százalékuknál csökkenhet annak a kockázata, hogy pervesztesként állniuk kell majd a jogvita költségeit. Legalábbis ezt célozza az idevágó új szabályozás, a módosult polgári perrendtartás és a végrehajtását szolgáló, most készülő igazságügyi miniszteri rendelet.

A munkavállalói költségkedvezmény azokat a munkavállalókat illeti meg, akiknek a per által érintett munkaviszonyból származó átlagkeresete nem haladja meg a két évvel korábbi nemzetgazdasági bruttó átlagkereset kétszeresét. Ezt – az előző esztendőre vonatkozóan – évente teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A hivatkozott átlagkereset 2008-ban 198 ezer 900 forint volt, ezt kell tehát figyelembe venni a 2010-ben induló perekben.

Tavaly februárban megszűnt a munkaügyi perek tárgyi költségmentessége. Az úgynevezett tárgyi költségfeljegyzési jog ugyan megilleti a félként fellépő munkavállalót, az állam megelőlegezi számára a perrel járó kiadásokat, ám ha vesztesként hagyja el a tárgyalótermet, – az ellenfél ügyvédi költségein túl – ki kell fizetnie az illetéket, az esetleges szakértői költségeket, tanúdíjat is.

A munkavállalót ez visszatarthatja attól, hogy fellépjen munkáltatójával szemben.

Annak érdekében, hogy a perköltségviselés kockázata ne lehetetlenítse el a jogos munkavállalói igények érvényesítését bírósági úton, indokolt volt – a legmagasabb kereseti kategóriába tartozók kivételével – a munkavállalók számára egy sajátos költségkedvezmény megalkotása. Erről született megállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, majd ezt követte a törvénymódosítás.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.