BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jobbikosok 44 százaléka is örülne a Fidesz-kétharmadnak

A Forsense vizsgálatból kiderül, hogy a választópolgárok relatív többsége szerint jót tenne az országnak, ha egy párt kétharmados többséget szerezne a parlamentben és nagyobb mozgástere lenne a törvényalkotásban.

Januárban az összes megkérdezett háromnegyedének véleménye szerint a legnagyobb ellenzéki párt már biztos befutója az országgyűlési választásoknak, ez 6 százalékos növekedést jelent decemberhez képest. A választópolgárok egyötöde abban is biztos, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerez a parlamentben, további 28 százalék pedig valószínűnek tart egy ilyen alternatívát.

A válaszolók 21 százaléka tapasztalat híján bizonytalan a kérdés megítélésével kapcsolatban. Az összes megkérdezett 42 százaléka gondolta úgy, hogy a kétharmados jó irányba terelheti az ország jövőjét. Valamivel kevesebben vannak azok (38 százalék), akik szerint ez inkább veszélyeket rejt magában.

A kétharmados parlamenti többségről alkotott lakossági vélemények alapján az látható, hogy igazodva támogatott pártjuk lehetőségeihez, legnagyobb arányban a Fidesz (65 százalék) potenciális szavazói tartják kívánatosnak ezt az opciót. Az MSZP szimpatizánsok körében 28, míg a Jobbik szavazók körében 42 százalék azok aránya, akik szerint jó lenne az ország jövője szempontjából, ha valamely párt kétharmados többséget szerezne a következő választásokon.

A válaszadók közel fele (46 százaléka) gondolja úgy, hogy a Fidesz kétharmados győzelme jó lehetőség az ország jövőjének szempontjából, míg 34 százalékuk érezi ezt kockázatosnak. Természetesen a Fidesz szavazók túlnyomó többsége (82 százaléka) kedvezőnek tartja ezt az opciót, míg legnagyobb arányban az MSZP-re voksolók látnak veszélyeket egy ilyen választási eredményben. (72 százalék).

A Jobbikosok körében közel azonos méretű a két csoport: 44 százalékuk pozitívnak tartaná, 46 százalékuk kockázatosnak érzi a legnagyobb ellenzéki párt ilyen arányú győzelmét. A pártválasztásukban bizonytalanok között kis többségben vannak azok, akik inkább tartanak a Fidesz kétharmados győzelmétől (39 százalék), szemben azokkal, akik ezt jó lehetőségnek tartják (30 százalék), bár ebben a csoportban legnagyobb a kérdéssel kapcsolatban bizonytalanok aránya.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.