BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány és Veres nyomában a Fidesz

Az őszödi beszédből ismert „trükkök százai” miatt ma ismét feljelentést tett a Fidesz közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolása miatt.

Balsai Istvánt, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója már át is adta a feljelentést a Legfőbb Ügyészségnek. „Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek” – fogalmazott Balsai István.

Hogy mik is voltak a túlköltekezést leplezni hivatott „trükkök százai”? Például PPP-konstrukciókkal és az autópályák költségeinek kiszervezésével próbálták eltakarni a hiányt, továbbá a magán-nyugdíjpénztári tételek kihagyásával. A 2006-os költségvetés elszállására rásegített az áfa csökkentése is, amikor választási célból levitték az általános forgalmi adó szintjét húsz százalékra. Ugyanakkor az Európai Uniótól csak fejcsóválást kaptunk.

Az MSZP szerint a Fidesz megalapozatlanul vádaskodik, az államháztartás valós adatai ugyanis 2006 elején nyilvánosságra kerültek, gazdasági tényadatot a kormány nem titkolt el.

„A bírósági ítélet alapján kiderült, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által a bíróság döntése nyomán nyilvánosságra hozott adatok és az Eurostat, valamint a Pénzügyminisztérium által korábban közölt információ között lényegi meghatározó különbség nem volt” – magyarázta az MSZP frakció.
Gyurcsány Ferencen egyelőre nem látszik, hogy komolyabban megijedt volna a Fidesz feljelentésétől, ugyanis változatlan hangnemben írja blogbejegyzéseit.

„Ha van bűne a kormányra készülő Fidesznek, akkor éppen az, hogy miközben bennünket akart támadni, arra bátorította az embereket, hogy engedjék szabadjára indulataikat, merjenek és akarjanak építeni a bennük rejlő rosszra” – olvasható Gyurcsány Ferenc blogjában. A volt miniszterelnök szerint keserű lesz a kijózanodás, hiszen csodák nincsenek, vagy legalább is ott nincsenek, ahonnan sokan megkapni remélik. Veres János pedig Londonba készül, mert úgy tudni, hogy Bajnai Gordon kormányfő betartotta korábban tett ígéretét, és a londoni székhelyű EBRD egyik alelnökének ajánlotta volt pénzügyminisztert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.