BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kérdések a Ptk.-ról

Az igazságügyi kormányzat kitart a kétlépcsős bevezetés mellett

Az új Ptk. első és második könyvének május elsejei hatálybalépésével több fontos jogbővítő rendelkezés érvényesülhetne akár a gondnokság, akár a sajtószabadság területén vagy éppenséggel az üzleti forgalomban – állítja az igazságügyi tárca, ahol a Világgazdaságnak elmondták:  az új kódex mintegy 1200 paragrafusából mindössze 100 lépne hatályba az idén, a többi 2011. január elsején.

Ezek között forradalminak mondható, hogy új alapokra helyezi a cselekvőképesség szabályozását. Erősíti a sajtó ellenőrző szerepét és a szólásszabadság garanciarendszerét. Nagy hangsúlyt kapnak benne az egészséges környezet védelméhez fűződő jogok. (Egy későbbi könyv tárgyalja a környezeti károkért való felelősséget, amely a jelenlegi három helyett harminc évig áll fenn.)

Rugalmasabb lesz az alapítványok szabályozása: köz- és magáncélra egyaránt létrehozható majd, és – ha az alapító okirat feljogosítja – üzletszerű gazdasági tevékenységet is végezhet a kft.-re vonatkozó tőkeminimummal.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.