BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy lépés lenne: Együtt az MDF és az SZDSZ

Nagy lépést tett a Demokratikus Közép létrehozása felé az MDF és az SZDSZ, mert Budapesten már közös a listájuk. Április 11-én lehet a választás első fordulója.

Várhatóan holnap jelenti be Sólyom László köztársasági elnök az országgyűlési választás időpontját.

Az államfő decemberben arról beszélt, a lehető legkorábbi időpontot fogja választani, így az első forduló valószínűleg április 11-én, a második forduló pedig április 25-én lesz. Ezzel hivatalosan is kezdetét veheti a szavazás előtti péntek éjfélig tartó választási kampány. Plakátokkal és szórólapokkal azonban már így is találkozhattak a választópolgárok, ennek ellenére az Országos Választási Bizottság szerint kampányidőszakon kívül is szabad a politikai véleménynyilvánítás.

Ezért nem állapítható meg jogellenes kampánytevékenység a választás időpontjának bejelentése előtt. A testület ma elutasította azt a beadványt, amelyben azt sérelmezték, hogy az MDF, illetve a párt leendő listavezetője, Bokros Lajos, még a választás kiírása előtt kampányolni kezdett. „Egyértelműen törvényellenes kampány folyik, mert a köztársasági elnök még nem tűzte ki a választások időpontját. Ez tudatos a pártok részéről, de megtehetik, mert a törvény nem ír elő büntetést” – mondta lapunknak Tóth Zoltán. A választási szakértő szerint azonban bárki a bírósághoz fordulhat, de elmarasztaló ítéletre nem lehet számítani.

Mi legyen a kopogtatócédulákkal?
„A kopogtatócédula jó intézmény, csak azért nem kell megváltoztatni a rendszert, mert a pártok csalnak” – fogalmazott Tóth Zoltán. Éppen erre rímel, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) etikai kódex elfogadását javasolta az országgyűlési választáson induló pártoknak. Bevezetnék például a nyílt kampányszámlát, valamint a pártoknak be kellene mutatniuk a választási ígéretek költségvonzatát. A választáshoz kapcsolódó ajánlás rendszerének átalakítását szorgalmazza Jóri András adatvédelmi biztos is. Az ombudsman jogszabály-változtatást sürgetett annak érdekében, hogy az állampolgárok megtilthassák, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek a lakcímnyilvántartás adataiból hozzájuthassanak lakcímadataikhoz. „Az ajánlószelvények rendszerét úgy kell átalakítani, hogy az ne igényelje a személyes adatok kezelését” – fogalmazott Jóri András.

MDF-SZDSZ: Részmegállapodás
Hetek óta zajlottak a tárgyalások arról, hogy egy olyan demokratikus középerő jöjjön létre a 2010-es parlamenti, illetve az önkormányzati választásokra, ami alkalmas lehet arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kétharmados győzelmét megnehezítse. A tárgyalások végére nem került pont, de az MDF és az SZDSZ budapesti választmánya egy helyi szintű, fővárosra vonatkozó együttműködési megállapodásról már döntött. Így a főváros 32 egyéni választókerületéből 18-ban az SZDSZ adja a hivatalosan MDF-es színekben induló jelöltet, a maradék helyen egy független és 13 MDF-es jelölt indul. A budapesti lista élére pedig állítólag Simonyi András egykori washingtoni nagykövet az esélyes. „A jelöltek az MDF listáján indulnak, és felsorakoznak Bokros Lajos és az MDF által képviselt politika és program mögé” – hangsúlyozta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint ez az együttműködés alternatívát kínál mindazoknak, akik belefáradtak az MSZP és a Fidesz üres politikájába, és nem kérnek a szélsőségek rombolásából. „Ez fontos részmegállapodás a két párt között, amely közelebb visz a demokratikus közép megteremtéséhez” – fogalmazott Retkes Attila. Az SZDSZ elnöke azt feltételezi, hogy a megyék többségében lesz ilyen megállapodás és a hét végére, vagy a jövő hét elejére lehet véglegesíteni a 176 egyéni képviselőjelölt névsorát.
„Ezt követően a területi listákról is tárgyalni kell, illetve össze kell hangolni a két párt programját és kampányát” – mondta Retkes Attila, aki szerint biztos, hogy egymás ellen nem indulhatnak a két párt jelöltjei.

Bemutatkoztak az MSZP-jelöltek
„A fővárosi szocialistáknak az a célja, hogy az országgyűlési választásokon hozzák Budapestet” – mondta Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke a párt 32 fővárosi egyéni képviselőjelöltjének bemutatóján. A szocialista politikus hangsúlyozta: 2006-ban a budapesti kerületek többségében győztek, és most is ezt szeretnék. Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: az MSZP budapesti jelöltjeinek feladata, hogy megvédjék a fővárosi vívmányokat, és további lépésekkel még élhetőbbé tegyék a várost. „Míg a Fidesz panelprolikban, addig az MSZP panelprogramban gondolkodik” – hangsúlyozta Mesterházy Attila.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.