BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romló anyagi helyzetre számít a többség

A teljes felnőtt lakosság mindössze 15 százaléka számít anyagi gyarapodásra a következő egy évben, míg 42 százalék úgy véli, 12 hónap múlva rosszabb lesz az anyagi helyzete, mint 2009 végén volt. Decembert tekintve az előző hónap adataihoz képest enyhe pozitív változás figyelhető meg a magyar lakosság várakozásaiban.

Hasonló arányok látszanak a hazánk gazdasági kilátásairól alkotott véleményekben. A Tárki reprezentatív kutatásából az derül ki, hogy a lakosság 16 százaléka szerint nagyon rossz időszak vár ránk, 27 százalék úgy véli, egyszerűen csak rossz, s mindössze 16 százalék vár javulást. Az [origo] nem reprezentatív felmérésében részt vevők az ország sorsát illetően is derűlátóbbak: mindössze 4 százalékuk mondja, hogy sokkal, 23 százalékuk pedig azt, hogy valamivel rosszabb lesz az ország helyzete 12 hónap múlva. A válaszadó [origo]-olvasók fele szerint ugyanakkor az ország egy év múlva jobban áll majd, mint most.

A Tárki reprezentatív kutatásából az is kiderül, hogy a teljes felnőtt lakosság 80 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. Az [origo] felmérésében részt vevőknél ez az arány csak 65 százalék, a képet azonban rontja, hogy az itt válaszolók 37 százaléka választotta a –5-ös, vagyis a legrosszabb osztályzatot.

A két felmérés eredménye közötti különbség oka a módszertanban keresendő: míg a Tárki felmérése reprezentatív, azaz a megkérdezettek köre a társadalom egészét modellezi, addig az [origo]-n értelemszerűen csak az portál olvasói tudtak szavazni. VG

VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.