BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vagyonadó: egymásnak feszült a két nagy párt

A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság (Ab) ingatlanadót eltörlő döntése világosan mutatja, hogy a kormány elbukott, a magyar emberek pedig győzelmet arattak. A Kormányszóvivői Iroda közleményében ugyanakkor nem győzi hangsúlyozni, hogy alkotmányosan létezhet vagyonadó.

Mint ahogy azt már korábban megírtuk, az Alkotmánybíróság a ma elfogadott határozatában alkotmányellenessé nyilvánította az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvénynek a lakóingatlanok adójára vonatkozó rendelkezéseit, s azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy "ne kezdjen el trükközni", fogadja el, hogy vereséget szenvedett. Hozzátette: az Ab döntése világosan mutatja, hogy nem Magyarországgal, a magyar emberekkel van a probléma, hanem a kormánnyal; az ország azért nyújt rossz teljesítményt, mert rossz kormánya van, amely olyan elhibázott, igazságtalan és érzéketlen döntéseket hoz, mint az ingatlanadóval kapcsolatos törvény.


Arra a felvetésre, hogy a kormány ötven milliárd forintot várt 2010-ben az ingatlanadóból, Szijjártó Péter megismételte: határozottan felszólítják a kabinetet, ne kezdjen el trükközni, "ne folytassa az emberek sanyargatását". Hozzátette: a kormány a költségvetés tervezésekor is tudta, hogy ilyen bevétellel nem számolhat a költségvetés, hiszen ha az Ab nem törli el, akkor legkésőbb a Fidesz kormányra jutása után eltörölték volna azt.

A Kormányszóvivői Iroda reagálása szerint ugyanakkor az Alkotmánybíróság mai döntésével kimondta: Magyarországon - Európa sok más országához hasonlóan - alkotmányosan létezhet vagyonadó. A vagyonadó lényege az, hogy a lakosság leggazdagabb 5 százaléka vagyonának arányában fokozottan járul hozzá az állami kiadásokhoz, igy a legelesettebbek és a családok szociális juttatásainak finanszírozásához.
A Kormányszóvivői Iroda szerint azt is fontos kiemelni, hogy az Alkotmánybíróság nem talált kifogásolnivalót a vízi járművekre, a légi járművekre és a nagy értékű személygépkocsikra vonatkozó  passzusokban, azok hatályban maradnak és az ezekből származó bevétel részben hozzájárul a személyi jövedelemadó és a munkáltatói járulékok csökkentéséhez.


Az Alkotmánybíróság egyébként az ingatlanadózáson belül is mindössze a törvény két technikai részét kifogásolta, mert egyrészt a forgalmi érték megállapításakor 10 százalékánál nagyobb arányú eltéréseknél sem tartotta jogosnak adóbírság kiszabását, másrészt a vagyoni értékű jogok pontosabb definícióját tartotta szükségesnek.


A kormány most áttekinti, hogy ezek a technikai hiányosságok miként és mennyi idő alatt orvosolhatóak jogszabálymódosítással, valamint megvizsgálják, hogy a kieső bevételeket milyen módon tudják ellensúlyozni.

A kormány egyébként továbbra is azon a véleményen van, hogy a lakosság leggazdagabb 5 százalékát érintő vagyonadó bevezetése helyes és igazságos, mert az arányos közteherviselést, a szolidaritás elvét erősíti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.