BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A talpraállásért küzd Kijev

Előbb foglalja el hivatalát Viktor Janukovics megválasztott elnök

Az eredetileg tervezettnél két héttel korábban, február 25-én iktatják be hivatalába az 59 éves Viktor Janukovics megválasztott elnököt Ukrajnában. Megfigyelők szerint Janukovics hívei ezzel a parlamenti döntéssel és a gyors beiktatással szeretnék kifogni a szelet a kudarcába belenyugodni nem képes rivális, Julia Timosenko vitorlájából, és egyúttal fölgyorsítani a gazdaság talpra állását.

Korábban már a nyugati kormányok is távozásra ösztökélték Timosenkót azzal, hogy hivatalosan gratuláltak Janukovicsnak, és a demokrácia győzelmének minősítették a megválasztását. Janukovics már ki is szemelte Timosenko utódját Szergej Tigipko üzletember, a központi bank volt elnöke személyében. Ugyanakkor, ha nem képes megfelelő többséget felsorakoztatni mögötte, van más jelöltje is: Mikola Azarov és Arszenyij Jatsenyuk korábbi pénzügyminiszter. Kijevi vélemények szerint még az sem zárható ki, hogy Janukovics új parlamenti választásokat ír ki Timosenko elmozdítására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.