BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény dió lesz a Duna-stratégia finanszírozása

Magyarország szívesen vállalná – más országokkal közösen – a határokon átnyúló közlekedési infrastruktúra és tömegközlekedés fejlesztésének, a Duna-stratégia "zászlóshajó projektjének" vezetését – mondta csütörtökön Bajnai Gordon miniszterelnök Budapesten az EU Duna-régió stratégiája című konferencián.

Az Európai Bizottság rendezésében tegnap kezdődött kétnapos konferencián Bajnai Gordon hangsúlyozta: Magyarország sajátos felelősséget visel a Duna-stratégia kidolgozásáért, hiszen a 2011. első félévi magyar EU-elnökség idején esedékes az elfogadása.

Ugyancsak a csütörtöki konferencián fejtette ki Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa a Duna-stratégia célját, ami nem más, mint a régióban élő 150 millió ember életminőségének javítása. Az osztrák politikus szerint ki kell aknázni a formálódó Duna-stratégiában rejlő lehetőségeket.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter azt szorgalmazta, hogy tegyék a Dunát teljes hosszában hajózhatóvá. Szlovák és magyar szakértők ugyanis 15 éve közösen vizsgálják a Duna-menti környezetet, és megállapították, hogy a Duna gazdasági és közlekedési felhasználása nem szükségképpen befolyásolja kedvezőtlenül a környezet minőségét.

A Dunát újra szállítási útvonallá kell tenni, és ki kell használni a folyó kínálta rekreációs lehetőségeket is, a víz tisztasága fontos szempont – ezt már Demszky Gábor főpolgármester javasolta a csütörtöki konferencián. A főpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy a stratégiának mindenképpen tartalmaznia kell a "tiszta víz" koncepcióját.

A Duna-stratégia finanszírozása Bozidar Delic a szerb miniszterelnök-helyettes szerint egyébként valószínűleg "az egyik legkeményebb dió lesz". Javasolta, hogy tartsanak adományozói konferenciát, amelyen a stratégiában érintett országok megvizsgálhatják, milyen eszközök állnak rendelkezésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.