BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éleződő brit választási harc

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy egyik párt sem szerzi meg a parlamenti többséget a május 6-ra várt brit választásokon.

A tavaly még biztos befutónak látszó ellenzéki konzervatívok előnye ugyanis vészesen fogy; egy friss közvélemény-kutatás alapján már az is elképzelhető, hogy a 13 éve hatalmon lévő Munkáspárt alakíthat ismét - ezúttal kisebbségi - kormányt.

A befektetők a jelenlegi körülmények között azért aggódnak a döntésképtelen parlament lehetősége miatt, mert határozott intézkedésekre lenne szükség a GDP 12 százalékára rúgó költségvetési deficit lefaragása érdekében.

Az elemzők egy része szerint ugyanakkor éppen a hiány mérséklése körül kialakult vita is hozzájárulhatott a konzervatív előny elolvadásához. A Gordon Brown vezette munkáspárti kormány csak jövőre kezdené el a deficit lefaragását, és négy év alatt felezné meg annak mértékét. Ennél drasztikusabb megszorítás szerinte veszélyeztetné a kibontakozóban lévő fellendülést.

David Cameron, a konzervatívok vezetője azonban úgy véli, hogy a hiány mérséklésének halogatása növelné a kamatlábakat, gyengítené a gazdaságba vetett bizalmat, "még mélyebb és sötétebb" recesszóba taszítva vissza az országot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.