BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Listázási hercehurca után jöhet a kampányfinis

Új fejezet kezdődhet a választási kampányban, ugyanis a bíróság minden feljelentést lesöpört az asztalról. Az MDF mindent túlélt.

Nehezen követhető folyamat végén tegnap lezárult minden jogi hercehurca a választási listákkal kapcsolatban. A pártok minden lehetséges szinten és fórumon kölcsönösen feljelentették egymást, de a Legfelsőbb Bíróság ítéletet hirdetett: érdemi vizsgálat nélkül elutasította az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom országos listájának nyilvántartásba vétele ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet. Valamint helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát az MDF fővárosi listájának regisztrálásáról, így az jogerőssé vált.

„Komoly szakmai viták jellemezték az elmúlt időszakot, de rossz döntést nem hoztunk, a választás tisztaságát nem fenyegeti veszély” – mondta lapunknak Szigeti Péter. Az OVB elnöke a testület pártdelegáltjainak „kiszorítósdi” tevékenységét nem akarta kommentálni, de leszögezte: a rendszer jó, mert a kölcsönös ellenőrzések miatt az esetleges hibákat a felülvizsgálati eljárások végére mindig kijavítják. „Új jelenség, hogy olyan személyek akarnak a képviselő-jelöltséggel járó mentelmi jog mögé bújni, akik nem méltók arra” – fogalmazott Szigeti Péter. Hangsúlyozta: minden feltétel adott ahhoz, hogy április 4-én a külképviseleteken elkezdődjön a választás.

Mivel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint sem kell választási csalástól tartani, ezért a szervezet mindössze választási értékelő missziót küld Magyarországra. A delegáció két hétig tartó munkája során kormányzati részről a Miniszterelnöki Hivatalba, a Külügyminisztériumba és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba fog ellátogatni, de felkeresik a fontosabb pártokat is.

Ha az MDF-hez is bekopognak, akkor Dávid Ibolya pártelnöknek biztosan lesz mondanivalója a külföldi választási megfigyelőknek. „Megértettük, hogy mit jelent a Csak a Fidesz szlogen: nem akarnak magukon kívül mást látni” – magyarázta az MDF vezetője. Dávid Ibolya kiemelte: a Fidesz a múlt héten kétszer is a többpárti demokrácia ellen szavazott, amikor sem a Fővárosi Választási Bizottságban és sem az OVB-ben nem támogatta az MDF budapesti listáját.

A pártelnök hangsúlyozta azt is: az MSZP az első adandó alkalommal összefogott a Jobbikkal az MDF kiszorítása érdekében. „Inkorrekt és cinikus játék az, ami ma Magyarországon választási címszó alatt folyik. Soha ennyi beadványt nem készítettek, mint ami ezen a választáson csak az MDF-et érintette” – mondta Dávid Ibolya.

A Fidesz és az MSZP persze nem sokat törődik az MDF panaszaival. „A már elindított rádiós és televíziós kampánya mellett a lakossági fórumokra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt” – árulta el Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője. Orbán Viktor kampánykörúton van: Székesfehérvártól Veszprémig vezet az útja. A Fidesznek már tegnap volt oka ünnepelni, ugyanis 22 éves lett a párt. Ennek meg is adta a módját: 1200 meghívottal ünnepi hangverseny volt a Zeneakadémián. Erkel, Brahms és Strauss művei mellett Orbán Viktor mondott magabiztos beszédet.

Nem lazítanak a szocialisták sem: „tíz nap, egymillió találkozás” elnevezéssel indítja utolsó kampányszakaszát az MSZP. A cél a szavazók mozgósítása. „Sokakat megrémít az a felforgatás, amit a Jobbik, és az a populizmus, amit a Fidesz képvisel” – magyarázta Mesterházy Attila. A párt kormányfő-jelölte azt kérte a megyei elnököktől, hogy legyenek büszkék a válságkezelésre és az eredményekre, hiába akarják azokat elvitatni. Kiderült. az MSZP április 8-án, Miskolcon tartja országos kampányzáró rendezvényét, a kampánycsend előtti napon pedig Budapest utcáira szerveznek egész napos kitelepülést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.