BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MDF - Lassan vége a dalnak?

Felháborodott az MDF, amiért a Fővárosi Választási Bizottság visszadobta a párt fővárosi választási listáját. Dávid Ibolya kijelentette: minden szelvényért megküzdenek, de a gyakorlott harcos politikusnak lehet, hogy ez a küzdelem lesz az utolsó.

Megkönnyebbülhettek az MDF vezetői, amikor hétfő délutánra kiderült, hogy két korábban elutasított tisztán MDF-es jelöltjük indulását fellebbezés után mégiscsak jóváhagyta a választási bizottság. Az SZDSZ-el sok körzetben közösen induló pártnak így ugyanis összejött a fővárosi listaállításhoz kellő nyolc önálló jelöltje, és a fórum leadhatta a sokáig kérdésesnek tűnő budapesti listáját. Enélkül ugyanis éppen legnagyobb támogatói bázisán nem gyűjthetett volna szavazatokat - közölte az MR1 - Kossuth Rádió Krónika című műsora.

Csakhogy a párt mégsem lélegezhetett fel: a Fővárosi Választási Bizottság szerdán késő éjszakába nyúló ülésén váratlanul elutasította a lajstromot. Azért váratlanul, mert a testület fideszes, MSZP-s és jobbikos delegáltja a bizottság hétfői döntésének ellentmondva éppen annak a két jelöltnek - Király Zoltánnak és Slosár Gábornak - az indulását kifogásolta, akiket hétfőn a jogorvoslati eljárásban még nyilvántartásba vett.

Dávid Ibolya azt mondta: a döntés ellen fellebbezéssel élnek, és minden ajánlószelvényért megküzdenek. A Magyar Demokrata Fórum az MSZP, a Jobbik és a Fidesz által közösen elkövetett, nyílt törvénysértésnek tartja a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerdai, az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét elutasító döntését, amely ellen fellebbez.

A Demokrata Fórum az Országos Választási Bizottsághoz fordul jogorvoslatért. Ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, akkor választási elemzők szerint sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy bejusson Országgyűlésbe.

A Fővárosi Választási Bizottság azért utasította vissza az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét, mert a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma sem a lista bejelentésekor, sem az FVB döntésekor nem állt a szükséges számban rendelkezésre - derül ki az FVB szerda este hozott határozatából.

A testület indoklásában emlékeztetett: az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény melléklete szerint a fővárosban nyolc egyéni választókerületben kell egyéni jelöltet állítani a területi lista állításához, ám a fővárosi 15. számú országgyűlési egyéni választókerületben jelöltként nyilvántartásba vett Csapody Miklós írásbeli nyilatkozatában a jelöléséről március 24-én lemondott, ebből következően a testület rendelkezésére csak hét olyan igazolás áll, amelyet a területi listaállítás kapcsán figyelembe vehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.