BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfogták őket: a pártoknak el kell számolniuk az állami hitelekkel

Az MSZP és az SZDSZ fellebbez az ellen az ítélet ellen, amely szerint el kell számolniuk az ingatlanvásárlásra állami hitelként kapott összegekkel. A KDNP jövő februárban közli az adatokat, az MDF már kiadta az információkat.

A pert a Figyelő újságírója kezdeményezte a Társaság a Szabadságjogokért segítségével. A bíróság indoklása szerint a pártfinanszírozás átláthatósága érdekében nyilvános adat az, hogy melyik párt, mennyi hitelt kapott, és milyen ingatlanokat vásárolt ebből - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A Társaság a Szabadságjogokért elnöke nem lepődött meg, hogy három párt fellebbez a döntés ellen. Pedig Dénes Balázs szerint nagyon is fontos lenne, hogy a nyilvánosság megismerje az adatokat. „Ha az állam kedvezményes hitelt ad, és kezességet vállal ezekért a hitelekért, és ezeket a kezességvállalásokat beváltják, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy itt rejtett pártfinanszírozásról van szó” – mondta.

Az MSZP és az SZDSZ csak annyit közölt, hogy nem fogadja el a bíróság döntését. A KDNP képviselője, Rubovszky György viszont azt mondta, hogy a párttörvény szerint járnak el, vagyis majd jövő év februárjában, a rendes évi pártbeszámolóban közlik az adatokat. Annyit azért elárult a KDNP-s politikus, hogy a párt elnöksége legfeljebb 300 millió forint kölcsön felvételét hagyta jóvá korábban. A három párt fellebbezése miatt az ügy másodfokra kerül. Jogerős döntés a választások előtt már nem valószínű.

A Fidesz decemberben nem vett részt a tárgyaláson, de nem is élt ellentmondással a bíróság meghagyásával szemben, ezért rá nézve már jogerős a döntés: közölnie kell a székházakra költött hitel adatait. A párt operatív igazgatója, Nyitrai Zsolt azt mondta, ők eddig sem titkolóztak. „A Fidesz 200 millió forintos hitelt vett fel, ebből 22 ingatlant vásároltunk meg. Három Budapesten található, a többi pedig vidéken.”

Igen ám, de a bíróság szerint nem elég ennyit közölni, meg kell mondani azt is, hogy kitől vettek ingatlant, igénybe vették-e az állami kezességvállalást, vagyis volt-e gondjuk a visszafizetéssel, továbbá ki kell adni a hitel és az ingatlan-adásvétel szerződéseinek másolatát is - hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért, amely egyelőre időt ad erre a Fidesznek, de később, ha kell, a bíróságnál kezdeményezi a döntés végrehajtását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.