BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtarthatja-e az APEH a cégek bankszámla adatait?

Az adóhatóság a kft. adóellenőrzésekor a cég számlavezető bankjától beszerzett – a bankszámlaadatokból a magánszemélyre vonatkozó és személyes adatnak minősülő – adatokat jogosult megőrizni, nyilvántartani, és a magánszemély adóellenőrzése során azokat felhasználni – mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő perben.

Az adóhivatal a szóban forgó kft.-nél ellenőrzést tartott, ennek során megkereste a cég bankját is. A pénzintézet a bankszámlaforgalomra vonatkozó adatokat megadta, ebben egyebek között azt is, hogy az ügy felperese a kft. tagja ként a bankszámláról több százmillió forintot vett fel készpénzben.

Ezt követően az adóhatóság elrendelte a felperes jövedelemadó-bevallásának utólagos vizsgálatát, amelyben felhasználta a korábban beszerzett, a pénzfelvételre vonatkozó információkat is. A felperes ezt sérelmezte, mondván: visszaéltek személyes adataival, azokat jogosulatlanul használta fel az adóhatóság.

Az elsőfokú bíróság helyt adott a keresetnek. Megállapította, hogy az adóhatóság jogosulatlanul kezelte a birtokába jutott személyes adatokat, és kötelezte azok törlésére.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.