BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most Hagyót ragadták nyakon - A mentelmi jog maradt

Felfüggesztette párttagságát és lemondott XII. kerületi pártelnöki posztjáról tegnap szocialista Hagyó Miklós miután a BKV volt megbízott vezérigazgatója azzal vádolta meg, hogy 70 millió forintot juttatott neki a fővárosi közlekedési cég pénzéből.

Nem kívánja nehezíteni a szocialista párt választási kampányát, ezért Hagyó Miklós szocialista országgyűlési képviselő felfüggesztette párttagságát és lemondott XII. kerületi pártelnöki posztjáról – jelentette be tegnap Nyakó István, az MSZP szóvivője.

A szombati Magyar Nemzetben Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az ő közvetítésével összesen mintegy 70 millió forint jutott Hagyóhoz, az egykori BKV-ért is felelős főpolgármester-helyetteshez. A pénzt a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, akik a közlekedési vállalat körüli cégektől szerezték a pénzt. Balogh azért tálalt ki, hogy egyrészt a nyilvánosság elé tárja mindazt, ami a cégnél folyt. Másrészt azért, hogy könnyítsen a lelkiismeretén, és hogy hatástalanítsa az őt ért „halálos fenyegetéseket”. A BKV volt megbízott vezérigazgatója 2007. áprilisában került a céghez. Hagyó 2007. őszén rendelte be az irodájához. A volt szocialista főpolgármesterhelyettes ekkor mintegy 40 deka párizsi elfogyasztása közben állítólag azt mondta Baloghnak, hogy legyen kemény, „mert itt végre kell hajtani a dolgokat, és aki nem teszi, annak nincs kegyelem, annak el kell vágni a torkát”. Balogh elmondása szerint a „tiszttartója” Hagyóval Hatvani Szabó János volt. Az MSZP-s főpolgármester-helyettes sajtósát, Horvát Évát a „ csendőr kalapjának” titulálta. A volt BKV vezető azt is elmondta, hogy Hagyónak volt egy bosszantó eljárása, mely szerint nyakon ragadja az embert, mintha barátkozna, de „igazi fizikai tehertétel” ennek elviselése.
Először azzal bízták meg, hogy egy informatikai beruházásnál hagyja jóvá, hogy – az általános gyakorlat szerint – a „győztes cég majd jelentősen árat fog emelni, és a vállalt határidőt is kitolja”. Balogh megbízott vezérigazgatóként Hagyóval már minden apró szervezeti és személyi döntésről egyeztetett. Egy gödöllői lakásban állítólag azt közölte vele a főpolgármester-helyettes, hogy ezentúl konkrét utasításokat ad majd neki, és éves tagdíjként 15 millió forintot kell adni neki készpénzben.
A BKV volt megbízott vezérigazgatója korábbi ügyei miatt zsarolhatónak tartotta magát, félt a rendőrséghez fordulni, s magát végül is gyenge akaratú, gyáva embernek nevezte. Elmondása szerint ő soha egyetlen egy forintot sem kapott az eltulajdonított pénzekből, és végkielégítés nélkül távozott.

„Minden Balogh Zsolt által rám vonatkozó kijelentés valótlan” – hangoztatta szombaton Hagyó. A szocialista politikus tiszta lelkiismerettel áll a tevékenységét vizsgáló fórum elé. E miatt Balogh-gal és mindenkivel szemben, akik „a hamis állításokat megismétlik”, jogai megóvásáért megteszi a szükséges törvényes lépéseket. Hagyó elmondta, hogy a Magyar Nemzetben megjelentekben csak annyi igaz, hogy „szereti a párizsit, és tényleg nem pontos”.
„Mi hiszünk Hagyó Miklós igazában” – hangoztatta tegnap Nyakó. A sajtó további kérdéseire azt válaszolta, hogy ebben a témakörben keressék meg Kaya Ibrahimot, Josip Totot, esetleg kérdezze meg Orbán Viktort, merre vannak államilag támogatott szőlői, vagy apja bányái.
Lendvai Ildikó pártelnök közölte, hogy aki bűnös a BKV-ügyben, annak nincs helye a szocialista pártban.
A Fidesz nevében Navracsics Tibor arra szólította fel az MSZP elnökségének tagjait, hogy adják vissza mandátumukat a párt kongresszusának, és a párt nézzen szembe a korrupciós vádakkal. A frakcióvezető kizárta, hogy az MSZP – „amely a korrupció szinonímájává vált” – elnöksége ne tudott volna Hagyó „korrupciós ügyeiről”. Navracsics szerint az MSZP azért hagyta meg Hagyó parlamenti mandátumát, hogy mentelmi joga mögé bújhasson.

Balogh: az érdekvédők is kaptak a pénzből
„Rendben, vége a sztrájknak, szokás szerint vissza kell juttatni valamennyi pénzt a szakszervezeteknek, és küldeni kell egy csomaggal Hagyónak is” – állította Balogh Zsolt, hogy ezt mondták neki az érdekvédők vezetői egy 2008-as munkabeszüntetés után. Az MTI úgy értesült, hogy a cég buszos érdekvédői vettek részt az ominózus beszélgetésén. Földényi György,  a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Nemes Gábor  a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke, és a metrósokat összefogó  Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, Gulyás Attila szakszervezeti vezetők kijelentették, hogy nem tudnak az ominózus beszélgetésről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.