BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy videó, egy választás - Mit üzennek nekünk a pártok?

Az eddig ismertetett kampányfilmeket vette a Világgazdaság Online szubjektív górcső alá.

Tételezzük fel, hogy Ön nem olvasott újságot, nem nézett híradót, nem hallgatott rádiót sem az elmúlt években, évtizedekben. Most viszont választani akar, de nagyon. Tételezzük fel, hogy nem ismer pártot, nem ismer listavezetőt, sőt azt sem tudja, hogy kik a miniszterelnök-jelöltek. Csak azon pártok kampányfilmjeit látja, amelyeknek valódi esélye van az országgyűlésbe jutáshoz elegendő minimális eredmény elérésére. Mit üzennek a filmek, milyen világot festenek le Önnek? Mit akarnak a pártok, mivel győznek meg párszor tíz másodpercben. A Világgazdaság Online szubjektív elemzése kizárólag független szemmel, így az elemzett kisfilmek alfabetikus sorrendben szerepelnek. Ön mit szól a látottakhoz, melyik a legmeggyőzőbb?

FIDESZ

Első blikkre:

A jövő heti mozi premier előzetese

 

A jelenleg futó kampányfilmek közül a népszerűségi listákat vezető Fiatal Demokratáké az egyetlen, amelyben a párt elnöke, a párt listavezetője, a párt miniszterelnök-jelöltje – tehát Orbán Viktor – nem szólal meg. Csupán egy lelkes narrátor – amúgy egy ismert reklámhang – sorolja, hogy miért pont a képsorokon mutatott emberre van az országnak szüksége. A film sok teret nem enged a nézőnek. Szinte kívülállóként kijelenti: ez az ember kell nekünk, ő a megfelelő ember, megfelelő helyen és időben. A lendületes képsorokkal, gyakori vágásokkal, a legtöbb magyar, de legalábbis budapesti számára felismerhető helyszínnel operáló film azt próbálja üzenni, hogy Orbán Viktor tudja mit akar, és azt meg is teszi azt! Kocsiba be, kocsiból ki, találkozók, beszédek: nem lehet könnyű Orbán Viktornak lenni, már most elfoglalt a film tanulsága szerint!

Jobbik

Első blikkre:

A ballagási kisfilm, a jó nevű gimnázium média fakultációjáról

 

Visszafogott képi megjelenés, fehér háttér, kellemes zenei aláfestés, de alapjában véve nagyon olcsó megjelenés. Adódik a kérdés: hova tűnt a párt híresen radikalista hozzáállása, hol vannak az eddigi kemény mondatok? Még a párttal egyenesen egybeolvadt zászló is csupán pár másodperce jelenik meg.
Amit kapunk: kicsit izgulós, kicsit hadarós pár mondat arról, hogy bizonyították alkalmatlanságukat a jelenlegi parlamenti pártok, és végre eljött az idő, hogy ítéletet mondjunk róluk. A film arra a feltevésre épít, hogy sokan vannak, akik megcsömörlöttek az eddigi történésektől, így Vona Gábor gyakorlatilag csak a múltról beszél. A párt programjából, annak jövőképről sokat nem tud meg a kíváncsi és még esetleg bizonytalan választó.

MDF

Első blikkre:

Egy mediterrán ország korrekt országimázs filmje

 

Talán a legötletesebb, legprofibb videó, mely a 2020-as Magyarországot mutatja be csinos hölgyekkel, helyes férfiakkal, futurisztikus járművekkel utazó magyarokkal. Bokros Lajos olyan utópisztikus üzeneteket helyez a középpontba „gyarapodó társadalom", a „megbecsült szaktudás", a „világszínvonalú oktatás", vagy éppen az „újjászülető egészségügy". A párt által felvázolt jövőben mindenki mosolyog, mindenki elégedett és kisebbség is a társadalom egyenjogú tagjaként tűnik fel.
A videót feliratozták, mely arra utal, hogy a fogyatékkal élőkre is számít a párt választási gépezete. Olyan szempontból logikus a lépés, hogy a kisfilm végén feltűnő Bokros Lajos szerint a felvonultatott jövőkép megvalósítása kizárólag együtt, rajtunk múlik!

 

MSZP

http://mszp.hu/nyitooldal/

(Az MSZP hivatalos kampányfilmjét szerkesztőségünk beilleszthető formátumban nem találta.)

Első blikkre:

Német sorozat, rajzfilmelemekkel

Az MSZP fő üzenete a megosztottság, a párt szerint abból mindenkinek, így a gyári munkásoknak, az értelmiségieknek, a mezőgazdasági dolgozóknak, a nyugdíjasoknak és persze a családanyáknak is elegük van. Ennek megfelelően a film harmada animált háttér előtt játszódik, melyben a szereplők láthatóan egyedül álmodnak a megosztottság nélküli jövőről. A „szakítsunk a hagyományokkal” kijelentésre megváltozik a háttér, mindenki egyesül, és egy óvoda várójában közös erővel élik tovább életüket Mesterházy Attilával. A legkevesebb beszédhibával bíró miniszterelnök-jelölt a film végén a kétkedők tudtára hozza: a párt szimpatizánsai többen vannak, mint gondolnánk!
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.