BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Századvég: Az emberek Orbántól várják a megoldást

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a miniszterelnök-jelöltek megítélésében továbbra is majd minden második megkérdezett (47%) vélekedik kedvezően a Fidesz elnökéről, Orbán Viktorról.

Orbán Viktort Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje követi (26%), akiről majd kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről Mesterházy Attiláról (15%). Az elutasítottság dimenziójában Bokrost ítélik meg leginkább kedvezőtlenül a választópolgárok (54%), őt Mesterházy Attila követi, akit a megkérdezettek szintén majdnem fele elutasít (48%), a sort Orbán Viktor zárja (34%).

Az elmúlt két hónap során az Orbánt negatívan megítélők számaránya nem változott, miközben Mesterházy négy százalékpontot rontott februárhoz képest. Amennyiben a választópolgároknak lenne lehetősége közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat.

Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek mindössze 4 százaléka támogatná a kormányfői pozíció megszerzésében. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából relevánsnak gondolt politikusi jellemvonások elemzése tekintetében még inkább megmutatkozik Orbán fölénye.

A választópolgárok közel fele (48%) Orbánt, míg 12 százaléka Bokrost, 8 százaléka Mesterházyt, míg Vonát 4 százaléka tarja erős vezetőnek. A megkérdezettek 40 százalékának véleménye szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni és törődik az emberekkel. Ezekben a tulajdonságokban a többi miniszterelnök-jelölt megítélése messze elmarad Orbánétól. Mesterházyról csupán 15 százalék gondolja, hogy megvédi nyugdíjakat, tíz százalék, hogy képes munkahelyeket teremteni, valamint ugyancsak tíz százalék, hogy törődik az emberekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.