BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Levélben könyörögnek a pártok Orbánnak a vitáért

Egyre valószínűbb, hogy idén nem lesz a választások előtt hatpárti tévévita. Az erről szóló pénteki egyeztetésre például a Fidesz kampányfőnöke el sem ment. Innen kezdődik az ördögi kör: ha Orbán Viktor nem vesz részt a vitán, akkor Mesterházy Attila sem, viszont ha az MSZP sem lesz ott, akkor az LMP és a Jobbiknak sincs kedve csatázni. Egyedül Bokros Lajos maradt talpon: ő bárkivel szívesen vitázna.

Csúfos kudarcba fulladt az LMP kezdeményezése, miszerint péntek délelőtt egyeztessenek az országos listát állító pártok kampányfőnökei a hőn áhított televíziós miniszterelnök-jelölti vitáról.

A Hírszerző információi szerint Nyitrai Zsolt, a Fidesz részéről ugyan megpróbált ott lenni péntek reggel a Centrál kávéházban – még sikerült épp megreggeliznie - , de a megbeszélés előtt 5 perccel el kellett mennie. Így a hoppon maradt MDF, LMP, és Jobbik egyeztettek csak a sokak által várt vitáról.

Nem volt jelen a Civil Mozgalom képviselője sem, pedig Karácsony Gergely, az LMP részéről e-mailben elküldte nekik is a meghívót a párt honlapján található központi e-mail címre. Seres Mária viszont azt mondta a Hírszerzőnek, ők nem kaptak semmilyen meghívót.

A jelenlévő négy párt viszont végül hosszas vita után csak abban tudott megegyezni, hogy délután közösen írnak egy nyílt levelet Orbán Viktornak, melyben felszólítják, vegyen részt a miniszterelnök-jelölti vitán, és képviseltessék magukat az erről szóló következő egyeztetésen.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a felkérésre úgy reagált, hogy nem időszerű a listavezetők vitáján Orbán Viktor részvétele. Ezen túl felhívta az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF figyelmét arra, hogy a magyar emberek a választás első fordulójában el fogják dönteni, hogy melyik az a két erő, ki az a két jelölt, akiknek a legnagyobb esélyük lesz programjuk megvalósítására.

Amennyiben a Fidesz nem lesz jelen, úgy nem is lesz vita. "Nincs értelme egy olyan vitának, ahol nincs ott az a párt, amely a választások után a hatalomból a legnagyobb szeletet hasítja ki" – mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője. Azaz Mesterházy Attila csak akkor menne el egy tévévitára, ha Orbán Viktor is ott lesz.
 
Ha viszont az MSZP is kihátrál a vita mögül, akkor az LMP és a Jobbik sem megy el. Utóbbi párt kampányfőnöke, Szabó Gábor szerint ugyanis csak bohóckodás lenne egy olyan vita, ahol két parlamenten kívüli és egy az Országgyűlésből hamarosan kieső párt diskurálna egymással.

Az egyeztetés alapján viszont úgy tűnik, az MDF az egyetlen, aki mindenáron tévévitát akar, még akkor is ha csak az LMP-é vagy a Jobbik képviselője lenne ott. "Bokros Lajos mindenképpen ott lesz egy ilyen vitán, legyen ott bárki is" – mondta az egyeztetésen Somogyi Zoltán, a párt kampányfőnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.