BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csorbítja a Fidesz népszerűségét a kettős állampolgárság törvénye?

Csak a szlovák-magyar viszonyban jelent kockázatot a kettős állampolgárság – állítja a Political Capital legfrissebb elemzése.

A Political Capital elemzése szerint a térség egészének stabilitását és Magyarország szomszédsági kapcsolatait tekintve a határon túli magyarok kedvezményes honosítása miatt nem emelkednek jelentősen a politikai kockázatok.

A szlovák-magyar viszonyt tekintve azonban már növekszik a politikai kockázat, ám nem lehet a két ország konfliktusát pusztán a kettős állampolgárság kérdésre visszavezetni.

A magyar parlament időzítése nem volt szerencsés, de két ország ellentéte valószínűleg az ügy napirendre vételétől függetlenül is kiéleződött volna a szlovákiai kampány idején. A Fidesz pedig belpolitikai, taktikai okokból sem kerülhette volna ki az ügyet veszteségek nélkül.

A magyar belpolitika szintjén akár hátrányos is lehet a kettős állampolgárság ügye a jelenleg megalakuló Fidesz-kormány számára a Political Capital elemzői szerint. A határon túli magyarok kedvezményes honosításának népszerűsége ugyanis korántsem egyértelmű Magyarországon.

A Political Capital elemzői úgy vélik, hogy eljárási szempontból a törvénynek vannak buktatói, így a határon túli magyarok honosítási határidejének három hónapra csökkentése nehezen látszik kivitelezhetőnek. Nagyszámú igénylő esetén az eljárások elhúzódása várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.