BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi igenek a parlamentben - Elbukott népszavazás leporolva

Megszavazta a magyar parlament a kettős állampolgárságról szóló törvényt, ezzel feledtették az elbukott népszavazást. Pozsony válasza: aki magyar is akar lenni, nem lehet szlovák.

Ami nem sikerült népszavazással 2004. december 5-én, az sikerült 2010. május 26-án a parlamentben: 344 igen szavazattal, három ellenszavazattal és öt tartózkodás mellett elfogadták a határon túli magyarok számára egyéni elbírálás alapján, viszont anyaországi lakhely-kötelezettség nélkül megadható állampolgárságról szóló törvényt. A honatyák hosszan tartó vastapssal ünnepelték a szavazás eredményét.
Immár azok is kaphatnak magyar állampolgárságot, akik nem élnek az ország területén, viszont felmenőik valaha a magyar állam területén éltek, büntetlen előéletűek és bizonyítani tudják nyelvtudásukat. A honosítást azok kérhetik, akiknek ősei 1918 vagy 1945 előtt magyar állampolgárok voltak, vagy vélelmezik magyarországi származásukat. Tehát a törvény anélkül ad lehetőséget a határon túli magyarok kedvezményes honosítására, hogy Magyarországra költöznének. Fontos részlet: az így megkapott állampolgárság nem jár automatikusan választójoggal is, mert ahhoz magyarországi lakcímre van szükség. Nem érinti a szociális- és nyugdíjellátást sem. Szimbolikus határidő, hogy a törvény augusztus 20-án lép hatályba, de csak jövő évtől kezdik el osztani a magyar útleveleket.

Egy régi tartozás törlesztése, így összegezték a Fidesz-KDNP szónokai a törvényt.
„Soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet részei legyenek. Nincs első- és másodosztályú állampolgár, mert egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van” – fogalmazott Semjén Zsolt. A nemzetpolitikáért felelős leendő miniszterelnök-helyettes szerint bebizonyosodott, hogy a gyurcsányizmus a történelem szemétdombjára került.
Az elsöprő többségből látszik, hogy 224 fideszes és 34 KDNP-s képviselő mellett, 32 szocialista, 43 jobbikos és 11 LMP-s is igennel szavazott. Nem voksolt 21 szocialista frakciótag, köztük Kovács László és Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök is lekéste az eseményt. A három nem szavazat pedig Gyurcsány Ferenctől, Molnár Csabától és Szanyi Tibortól származik.
„A Fidesz-kormány lesz a felelős minden olyan problémáért, amelyet a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása okoz” – magyarázta Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetője szerint három aggályuk van a törvénnyel kapcsolatban: az időzítése, az előkészítetlensége, és az, hogy elmaradtak az előzetes egyeztetések a határon túli magyarokkal, valamint a szomszédos országokkal.
A Jobbik tegnap igennel szavazott, de szerintük radikálisabb lépést tett volna, ha autamikusan adnák meg az állampolgárságot, valamint azonnal szavazati joggal is járna.

Nem kellett sokáig várni a szlovákok válaszcsapására

Várható volt: a pozsonyi parlament rábólintott arra a javaslatra, amelyet a magyar kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítás miatt nyújtott be sürgősséggel Robert Fico kormánya. A jogszabály szerint kötelező bejelenteni, ha valaki megkapja a kettős állampolgárságot. Ha a bejelentést nem teszik meg, azért 3319 eurós büntetés jár. Egyébként pedig azonnal elveszíti a szlovák állampolgárságát. Egyúttal elbocsátják őt olyan munkahelyekről (rendőr), ahol a szlovák állampolgárság szükséges az alkalmazáshoz. Az ilyen személy nem választható meg közéleti tisztségbe, és megszűnik a választójoga is. „Mi az utolsó pillanatig vártunk a válaszlépéssel, de védekeznünk kell” – mondta Robert Fico. A szlovák kormányfő szerint ha a Magyar Koalíció Pártjának képviselői kérni fogják a magyar állampolgárságot, akkor elveszítik parlamenti mandátumukat.
„Pozsony reagálása hisztérikus, egyértelműen kampánycélokat szolgál, hiszen a magyar törvény csak jövő januártól lép életbe, s addig bőven lenne idő a kétoldalú tárgyalásokra” – reagált Csáky Pál. A szlovák állampolgárságról rendelkező törvény július 17-étől lesz hatályos.
„Semmiféle biztonságpolitikai kockázatot nem jelent az, hogy Magyarország egyéni kérelmek alapján lehetővé teszi a szomszédos országokban élő magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzését” – fogalmazott Martonyi János. A leendő külügyminiszter leszögezte: ahogy megalakul az új szlovák kormány, azonnal tárgyalni fognak. Románia és Szerbia nem kifogásolta a kettős állampolgárságot. Václav Klaus cseh elnök viszont jelezte: őket is nyugtalanítja a kettős állampolgárság ügye.

Vona a Marsra is elment volna, Gyurcsány nem játszana a tűzzel

Vona Gábor: „Nem tudtam a zárószavazás időpontjáról. Egy rádiómeghívásnak tettem eleget. Mindenki elhiheti, hogy akár a Marsra is elmentem volna, hogy ezen a történelmi szavazáson személyesen legyek jelen. Szégyellem magam, hogy ez meghiúsult” – magyarázkodott a Jobbik elnöke.

Gyurcsány Ferenc: „A törvény egy rosszízű külpolitikai diktátumként látszik a régió más országaiból. A nemzeti lelkesültség és a nemzeti bölcsesség közötti egyensúly felborult. A nacionalisták megoldásai uralják el a nemzeti gondolkodást. Az Országgyűlés a tűzzel játszik, azt hiszi, hogy helyrebillenti a történelmet” – indokolta nem szavazatát a volt kormányfő.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.