BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellegi: lesz létszámcsökkentés a közszférában

Átlátható bértömeg-gazdálkodásra térünk át, amelynek köszönhetően legalább 15 százalékkal csökken a költségvetésből kiáramló pénz összege – jelentette ki a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter elmondása szerint az intézkedések hatására 274 milliárd forint marad majd a költségvetésben a közszféra bérköltségeinek finanszírozására.

Újságírói kérdésre válaszolva Fellegi azt is elárulta, hogy a bértömeg-csökkentés természetesen létszámleépítést is jelent majd a közszférában. A miniszter magyarázata szerint mind a bértömeg, mind pedig a létszámcsökkentés eltérő mértékű lesz a közszférában, és a minisztériumokat, valamint vezetői struktúrákat is érinteni fogja.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kezelésében lévő állami cégek igazgatósági létszámát például a jelenlegi 319 főről mindössze 55-60 főre csökkentik, a felügyelőbizottságok létszámát pedig 460 főre vágják meg. Fellegi elmondása szerint céljuk az, hogy a közszférában a törvényi minimumra szorítsák vissza a létszámot.

Az első akciótervek keretében előkerült az uniós források kérdésköre is: Fellegi Tamás szerint elkeserítő az a tény, hogy a hazai kis-és közepes vállalkozások jelenleg az uniós támogatások alig 10 százalékából részesülnek. A miniszter elmondása szerint a kormány átcsoportosítja majd az uniós forrásokat, a pályázati rendszert pedig a jelenleginél jóval egyszerűbbé teszi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.