BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már 30 milliárd forintot pusztított el a természet

Újabb felhőszakadás okozott károkat, most elsősorban Somogy megyében. A heves esőzés utakat tett járhatatlanná, hidakat, kerítéseket sodort el. A biztosítók összesítései szerint eddig 30 milliárd forintnyi kárt okozott az elmúlt hetek árvizei és a viharai.

Pusztakovácsitól húsz kilométerre a Balatontól, egy hatalmas ciklon áztatta a területet, 6 óra alatt 102 milliméter csapadékot mértek Kisbárapátiban, ez több mint egyhavi átlag, mintegy harminc helyen folyik védekezés – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak a hajnali viharról Heisler György somogyi katasztrófa-védelmi igazgató.

Somogybabodon a 67-es utat le kellett zárni a vízátfolyás miatt, a talajerózió okozta a komolyabb problémát.

Tolna megyében, Tamási térségében reggelig csaknem 70 milliméter csapadék hullott, és az eső délelőtt sem állt el. A 65-ös és 61 út egy-egy szakaszán most is vízátfolyások nehezítik a közlekedést, itt a tűzoltók folyamatosan szivattyúznak.

A Baranya megyében található Dunaszekcsőn az esőzések és a Duna magas vízállása miatt újra omlásnak indult a löszfal ott, ahol már korábban is beomlott. A település polgármestere a Krónikának elmondta, bár újabb házakat a partfal omlása nem veszélyeztet, egy mellékutat le kellett zárni.

Szabolcsban és Hajdú-Biharban a hétfői vihar okozott komoly károkat. Mára kiderült legalább hatezer ház megsérült, a kár pedig több milliárd forint. Tégláson minden harmadik lakóépületet és az összes közintézményt megrongálta a vihar.

Az összesítések szerint eddig harmincmilliárd forintba került az árvíz és a május óta többfelé is pusztító vihar a biztosítóknak. A vihar és az árvíz is Borsod megyét sújtotta leginkább, ott az eső és a szél kétmilliárdos, az áradások pedig négymilliárdos kárt okoztak. Az utóbbi negyede, több mint egymilliárd forint Felsőzsolcát érintette, ott hétszáz ingatlan károsodott – összegezte az adatokat Szabó Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetségének lakásbizottsági elnöke.

Ez alatt az egy hónap alatt nyolc balatonnyi víztömeg hullott le hazánkra, és ebből csaknem egy teljes balatonnyi Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és főleg Miskolc környékén. A vihar Borsod után Budapesten okozta a legtöbb kárt, csaknem kétmilliárd forintnyit, azután Pest és Veszprém, valamint Baranya megye következik, és ebben még nincs benne a keddi és szerdai vihar adata.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.