BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PC: nem várható enyhülés a szlovák-magyar viszonyban

Bár a kormány és ellenzék közötti erőviszonyok nem változtak meg jelentősen, kormányváltásra kerülhet sor Szlovákiában a parlamenti választások következtében.

Míg a mostanáig kormányzó koalíciót alkotó három párt szavazataránya 2006-ban 49,7%, jelenleg 44,2% volt, a Smer pedig tovább erősödött. Két új formáció ugyanakkor a szavazatok több mint egyötödét megszerezve robbant be a parlamentbe. Széttagolt kormány és erős ellenzék áll szemben egymással a jövőben - áll a Political Capital szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A jobboldali pártok várhatóan kormányt tudnak alakítani, de a négy párt részvételével kis többségű és törékeny koalíció alakulhat. Fontos tanulsága a választásnak, hogy Szlovákiában a magyar és a szlovák választók többsége is inkább a konfliktusok enyhítését célzó politikát támogatja, a kettős állampolgárság miatti hangulatkeltésre a választók nem voltak vevők. Erre utal, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem tudott megerősödni a magyarellenes kampánnyal, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kiesett a parlamentből, a Híd-Most viszont szlovák támogatást is szerezve, a vártnál jobb eredménnyel jutott be a parlamentbe.

A magyar-szlovák diplomácia szintjén azonban nem számíthatunk gyors és látványos enyhülésre.

A Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) kormányzati pozícióból esett ki a parlamentből, a választás legnagyobb veszteseként Vladimír Mečiar minden bizonnyal végleg eltűnik a politikából.

Az MKP kiesése rögtön maga után vonta a pártelnök, Csáky Pál lemondását, a Híd-Most bekerülése miatt pedig alapjaiban alakul át a szlovákiai magyar politika, amelyhez Budapestnek is alkalmazkodnia kell. Az új környezetben  az MKP csak a FIDESZ hathatós támogatásával tud a felszínen maradni, mint arra más határon túli pártok esetében már láttunk példát (pl. a vajdasági VMDP).

A Híd-Most integráló erejét jelzi, hogy nemcsak a magyarlakta területeken szerepelt jól, hanem a pozsonyi régióban is, ahol 8% feletti eredményt produkált, míg az MKP 1% alattit. A nagyszombati és a nyitrai – a magyarok által legnagyobb arányban lakott – területeken mindkét párt országos átlagán felül teljesített, de a Híd-Most ezekben a járásokban is erősebbnek bizonyult, ráadásul a kassai régióban 10,1-5,3-arányban kerekedett az MKP felé.

A választás „győztese” szintén a vesztesek között foglal helyet: Robert Fico pártja, a Smer több szavazatot kapott, mint négy éve, ráadásul több mint dupla annyit, mint a második helyezett Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ), mégis kénytelen lesz átadni a kormányrudat. A kettős állampolgárság valószínűleg szintén hozott néhány százalékot a SMER-nek. Fico túlreagálta ugyan az ügyet és Szlovákiára nézve veszélyesnek tartotta a magyar törvénymódosítást, de a Szlovákiára támadó magyar tankokat vízionáló Slotához képest hitelesebbnek tűnt a magyarellenességre fogékony szlovák szavazók körében. 
 
Az ellenzéki évek alatt valamelyest leamortizálódott SDKÚ ezüstérmesként lehet a következő kormány vezetőereje, a pozsonyi régióban ugyanakkor legyőzte a Smert 27,6-25,1-arányban. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) már a harmadik választáson hozza magabiztosan 8% körüli eredményét, amely minden korábbinál nagyobb zsarolási potenciált jelenthet számára.

A legnagyobb győztes a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű vadonatúj formáció, amely a HZDS-szel ellentétes irányú mozgást végezve kormánypártként kezdheti politikai pályafutását. A liberális párt támogatottsága – az SDKÚ-éhoz hasonlóan – Pozsonyban és általában a városokban erősebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.