BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiségcsempészt fogtak Ferihegyen

Érmék, nyílhegyek, s más értékes régiségek lapultak a csomagjában egy mexikói férfinak, akit a Ferihegyi Repülőtéren kapcsoltak le a vámosok. A férfi az egyik Párizsba tartó járattal akart elutazni, ám a pénzügyőrök tételes vizsgálat alá vetették a poggyászát.

Ebből 86 réz érme, 23 nyílhegy, 4 bizánci kereszt, 6 lándzsa hegy, 2 agyag edény, 1 balta, 1 tőr, 1 elölről tölthető puska, 1 fáraót ábrázoló szobor, 1 nyakék, 4 darab 16-18. századi német, latin, francia nyelvű könyv került elő. A tárgyak jellege, állapota alapján felmerült a gyanú, hogy azok kulturális javak körébe tartoznak. Az ezek kiviteléhez szükséges engedélyt azonban az utas nem tudta felmutatni.
 
A csomagja egyébként még egy elefántcsontnak látszó agyarból készült faragást, valamint egy barokk feszületet is rejtett, amelyek a szakértői vélemény alapján szintén elefántcsontból készültek, ám az országból való kivitelükhöz a mexikói utas egyik szükséges engedéllyel (pl. CITES engedély) sem rendelkezett.
 
A vámhatóság a tárgyakat lefoglalta és visszaélés kulturális javakkal, valamint természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A régiségek értékének megállapítása folyamatban van – közölte Sipos Jenő szóvivő.

A férfi az egyik Párizsba tartó járattal akart elutazni, ám a pénzügyőrök tételes vizsgálat alá vetették a poggyászát. Világgazdaság Online -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.