BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Economist-blog: Magyarország, a forradalom, ami nem volt

Az Economist címlapján hozott egy blogbejegyzést - Magyarország: a forradalom, ami nem volt címmel - a pénteken megjelent kormányhatározatról, amely az államigazgatási szerveknek előírta, a kormánytól független állami szervezeteknek pedig javasolta azt, hogy helyezzék ki az úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.

Mint írják, Magyarország kormánya szerint az országban tavasszal forradalom volt. Márpedig általában, ha valahol forradalom van, azt észre szokták venni, nem kell 50-szer 70 centiméteres nyomtatványokon közölni. Másrészt bár a választáson a Fidesz történelmi méretű elsöprő győzelmet aratott, forradalomról nem volt szó a kampányban.



A kormány teljesen rossznak állítja be az elmúlt húsz évet, pedig annak ők is aktív részesei voltak – figyelmeztet a poszt. A szerző szerint ha törvényben megírják, hogy forradalom volt, a Fidesz múltjának megítélésén az sem változtat. Az új magyar kormány nagy lendülettel látott munkához, ám az ország rendkívül feszült az elmúlt négy év után, és a Fidesz nagy népszerűsége könnyen elutasítottságba fordulhat, ha nem történnek hamar érzékelhető változások.

A blog szerzője megemlíti a Facebook-on szerveződött "Tiltakozunk az "Orbán-bulla" és annak kötelező kifüggesztése ellen!" nevű csoport gúnyos fotókkal tűzddelt tiltakozását is. A csoport pillanatnyilag 1054 tagot számlál.

"Mi értelmes, a demokratikus értékeket tisztelő Magyar állampolgárok tiltakozunk a FIDESZ-KDNP kormány azon döntése ellen, mely szerint a nemzeti együttműködés nyilatkozatát kötelezően ki kell függeszteni a rendeletben meghatározott közintézményeinkben.

Azt valljuk továbbá, hogy ezen intézkedéssel a FIDESZ kormányzat az 50''-es évek legrosszabb és legszánalmasabb hagyományait kelti életre, illetve az értelmes és felelős kormányzati munka helyett demagóg pótcselekvésekkel tölti idejét és az adófizetők pénzét." - írja a csoport. 

A Köztársasági elnöki Hivatal közölte: amíg Sólyom László az államfő, addig a papírt nem teszik ki a Sándor-palotában. Így döntött az Alkotmánybíróság is. „A határozat is hangsúlyozza, hogy a kormány tiszteletben tartja az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét. Ebből az alkotmányos elvből kiindulva az Ab elnöke a kérésnek nem tud eleget tenni” – indokolta a döntést Sereg András. A sajtófőnök utalt arra, hogy az alkotmány kimondja: az Ab tagjai a testület hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a NENYI kifüggesztése pedig annak minősülne.
Még tovább ment a Demszky Gábor vezette főváros: ők még a kerítésre is raknak nyomtatványokat. Igaz – „lehetőséget teremtve a polgároknak, hogy megfogalmazhassák építő javaslataikat a Kormány számára” – a nyilatkozat mellé üres papírlapot is kihelyeznek majd. A gúnyolódó főváros vezetése ezzel is segíteni kívánja, hogy az emberekhez minél nagyobb számban eljusson a kormány üzenete az együttműködés fontosságáról. További részletek itt

A különböző civil szervezetek, lapok, intézmények reakcióit itt találhatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.