BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

LMP-botrány készül? A voksolók adataira vadászhatnak

A Népszava birtokába került dokumentumok arra engednek következtetni, hogy az LMP a tavalyi európai parlamaneti (EP) és a tavaszi országgyűlési választásokon a Fideszhez hasonló módon kezelte a választók adatait.

A napokban a Népszava birtokába került dokumentumok és egy neve elhallgatását kérő LMP-s informátor beszámolója alapján a párt viszonya a titkos és politikai pártállásra vonatkozó, különleges személyes adatokat tartalmazó adatbázisokhoz igencsak ellentmondásos. A dokumentumok forrása a szimplakor.hu weboldal, melyet az LMP hozott létre, és amely afféle belső fórumként üzemel a párt helyi és országos vezetése, tagsága számára.

A szimplakor.hu-ról kikerült anyagok valódiságát a párt prominensei korábban sem cáfolták, csupán csalódottságukat fejezték ki, hogy kiszivárogtató keveredett soraikba.

Az egyik belső levélben az LMP helyi szervezője korholta a kampánystábot, melyet Karácsony Gergely - a párt országgyűlési képviselője - vezet ma is. "Ki vállalja az OV kampány jelentős túlköltésért, indokolatlan, teljesítési igazolás nélküli számlabefogadásokért, az aláírási joggal nem rendelkezők által tett megrendelésekért a szakmai és anyagi felelősséget?" - tette fel a kérdést felháborodottan a levélíró. Informátorunk szerint a napokban az LMP teljes központi kampánystábja beadta felmondását a belső feszültségek miatt.

Az anyagokból kiderül, hogy a párt már korábban, a tavalyi európai parlamenti kampányban is élt vitatható eszközökkel. Saját ismerőseiket, barátaikat listázták ki közösségi oldalakról, jelölve politikai nézeteiket. "A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy megkérjük barátainkat, nézzék végig a telefonkönyvüket, az iwiw-en az ismerőseiket, és írják össze azokat, akikről azt feltételezik 80 százalékos biztonsággal odaadják az ajánlószelvényüket. (...) A táblázatban a sárgával színezett rovatok nélkülözhetetlenek - azért, hogy ki tudjuk szűrni a több ember által javasolt támogatókat." - írta az LMP-s Vay Márton párttársainak. A táblázat "nélkülözhetetlen" rovatai az ismerős nevét és lakhelyét tartalmazzák, illetve azt, hogy az LMP keresheti-e az illetőt.

Ennél is elgondolkodtatóbbak az adatgyűjtő táblázat fehér oszlopai, melyek további különleges személyes adatok összeírására buzdítják a kitöltőt, úgymint a választó elektronikus levélcíme, telefonszáma, "bevonódása" és "támogatása". Utóbbi két rovatot összeállítója magyarázó szöveggel látta el: a "bevonódás" azt takarja, hogy a kitöltőnek mennyire "erős" a kapcsolata a választóval. "Csendben figyel, vagy próbáljuk bevonni?" - áll a magyarázó szövegben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.