BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelő: A Nokiás doboz hozta meg a kétharmados többséget?

Magánbeszélgetések, informális kapcsolatok révén kapták a politikai utasításokat a félelemben tartott és megfelelni vágyó cégvezetők, hivatalnokok – derül ki a meggyanúsított városházi emberek nyilatkozataiból – írja a Figyelő.

Kocsis István, a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. jelenlegi vezérigazgatója szerint a „nokiás doboz” hozta meg a Fidesznek a kétharmados többséget – értesült a Figyelő a vállalat egyik vezetőjétől.

A sztori a parlamenti választások előtt hetekig uralta a hírműsorokat, így valóban rengeteg szavazatot juttathatott a jobboldalnak, hogy folyamatosan részletek jelentek meg arról: a baloldali városvezetés és az általuk kinevezett cégvezetők miként dézsmálták az amúgy is veszteséges fővárosi céget fals tanácsadói szerződésekkel, indokolatlan megbízásokkal.

A figyelő úgy tudja, hogy a belső ellenőrzés óriási táblázata, amely szerint a 2007 és 2009 közötti, összesen 12 milliárdos tanácsadói megbízás közül 5 milliárd forintnyit vizsgál a rendőrség vagy a BKV belső ellenőrzése.

De milyen is volt az a közeg, amelyben a főpolgármester-helyettes és a tanácsadó ilyen hatékonyan tudott működni? A politikai kontinuitás sokat ártott a tisztaságnak, a tisztességnek. A nyolc évnek a nagypolitikában, a húsz évnek a városházán nagyon nagy szerepe volt a gátlástalanság teljes eluralkodásában.

Ehhez jöttek a személyi feltételek. A városházi hivatalnokok kiszolgálták a rendszert. Aki képes az államigazgatásban éveket eltölteni bürokrataként, az jellemzően nem vállalkozó típusú személyiség: kockázatkerülő, elfogadja a kívülről vezéreltséget. A magyar hivatalnok a státusza miatti bizonytalanságban, politikai alapon választott, vagy kinevezett vezetőknek megfelelve kénytelen túlélni.

Erre az érzésre aztán rá is játszanak egyes politikai delegáltak: gyakran fenyegetőznek kirúgással - olvasható a Figyelőben. A közösségi vállalatok vezetői, ezek beszállítói, szerződéses partnerei pedig több szinten is függnek a politikától. Minden vezető a személyes egzisztenciája révén is, de aki a vállalatáért, vagy annak dolgozóiért felelősséget érez, bizony hamar megtapasztalja, hogy a cég finanszírozása, pénzügyi helyzete is a politikusok jóindulatán múlik. A függésnek különböző szintjei vannak a fővárosi cégek esetében. A vonalas közműveknél (például az áram- és a gázszolgáltatásnál) a politikus ráhatása kevésbé direkt: vegyes vállalatok vannak, pontos szerződések, régi díjképletek, amelyek nem feltétlenül személyes viszonyokon múlnak, gyakoribb a bázisalapú tervezés. Más cégeknél viszont a vállalat büdzséje már gyakran teljesen a személyes viszonyok, az együttműködés függvénye.

További részleteket itt olvashat!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.