BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan spóroljunk évi százezer forintot?

Jövő évre prognosztizálható a háztartáson belüli fogyasztási mérőszámok valós emelkedése, mindemellett a költséghatékony tervezés, valamint a fogyasztói szokások változása egyelőre még nincs összhangban a tudatos takarékoskodási lehetőségek kiaknázásával.

Ezzel szemben a Tőkesúly felmérési adatai azt mutatják, hogy a fogyasztóknak van igénye és módszere is a spórolásra, amellyel akár évente több mint százezer forintot is megtakaríthatnak.

A Tőkesúly kutatásában feltérképezte a magyar háztartások fogyasztási mutatóit, és arra kereste a választ, hogy általánosan milyen spórolási módszereket ismernek a családok, és ezeket használják-e a mindennapi gyakorlatban. Az eredmények szerint a villamosenergia, a víz- és gázfogyasztás, valamint a tudatos vásárlás lehet az elsődleges kulcsa a kiadások minimalizálásának.

A felmérés egyik sarkalatos pontjaként kell megemlíteni a takarékoskodási lehetőségek gyakorlati megvalósulását is, amely egyértelműen a vásárlásra koncentrál – az ár-érték arány figyelembevételét, ami több esetben a bevásárólista alkalmazását és az akciós termékek választását jelenti.

Többen a hétköznapi fogyasztási szokásaikba is beépítették a spórolás egyes módszereit, amellyel megbecsülhetővé vált havi szinten az az összeg (10 000 forint), amelyet egy háztartás képes félretenni a különféle gyakorlatoknak köszönhetően.

A Tőkesúly mérési eredményei bemutatják, hogy a legtöbb esetben megtalálhatóak és alkalmazhatóak azok a módszerek, melyek segítségével átlagosan 10 000 forint spórolható meg havonta egy háztartásban, továbbá, hogy a fogyasztási szokások megváltoztatásával, tudatosabbá tételével és az energiahasználat optimalizálásával érhető el a legnagyobb hatékonyság a takarékoskodás tekintetében. A fogyasztás mértékének csökkentését - így a Tőkesúly kutatását is - az EU-s tagországokban mért adatok is alátámasztják, hiszen például a villamosenergia-felhasználás közel 30 százalékával a háztartások rendelkeznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.