BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden politikus őrült?

A Newsweek az amerikai választások kapcsán arról közöl elemzés, mennyit tudunk valójában a leendő politikusokról, miután az Egyesült Államokban a pszichiáterek nem adnak hivatalos véleményt a döntéshozókról. A lap felteszi a kérdést: minden politikus őrült?

1964-ben az azóta megszűnt Fact magazin 2 400 pszichiátert kérdezett meg arról, hogyan értékelné az akkori konzervatív szenátor és elnökjelölt, Barry Goldwater személyiségét. A válaszadók fele úgy látta, hogy a szenátor személyiségzavarral küzd: többen paranoiásnak, skizoidnak, narcisztikusnak írták le a jelöltet. A Fact "1 189 pszichiáter állítja, hogy Goldwater alkalmatlan elnöknek" – címmel hozta le a felmérés eredményeit, a szenátor pedig megbukott a választáson Lyndon Johnsonnal szemben.

Ekkor született meg az úgynevezett Goldwater-szabály, amely szerint az Amerikai Pszichiáterek Társasága megtiltja az elmegyógyászoknak, hogy nyilatkozzanak egyes közszereplők mentális állapotáról.

A Newsweek szerint tehát ma legfeljebb a médiára és amatőr pszichológusokra alapozva dönthet a köz arról, milyen egy adott politikus személyisége. Annak ellenére, hogy léteznek jól bevált tesztek a személyiség feltérképezésére, ezek egy részét mindenkivel elvégeztetik, aki például egy jelentősebb vállalat vezérigazgatói posztjára jelentkezik. Minthogy a politikusoktól senki nem követel ilyen vizsgálatot, a választók csak annyit tudnak róluk, hogy többségük narcisztikus és extrovertált – véli a Park Dietz & Associates elnöke.

John Douglas volt FBI-ügynök, aki jelenleg személyiségi profilok felállításából él, úgy véli, hogy a hatalom mérgező hatású lehet és a gyakori mea culpázás ellenére számos politikus képtelen felelősséget vállalni a tetteiért. John B. Schlesinger, a John Jay College of Criminal Justice professzora pedig úgy látja, éppúgy nem létezik általános jellemrajz a politikusokra, ahogyan a gyilkosokra sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.