BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem is lopnak olyan sok autót Magyarországon, mint gondoljuk

Magyarországon nem lopnak annyi autót, mint ahogyan az emberek gondolják - írja a Secret Control Kft. friss tanulmánya. Rámutatnak, hogy mi az oka ennek a kedvező helyzetnek.

Magyarországon a közvélekedés szerint igen sok autót lopnak el. A Secret Control Kft. friss tanulmányából kiderül: hazánk messze nem a legfertőzöttebb a közép-kelet-európai országok közül a járműlopások tekintetében.

Magyarország statisztikái igazán kedvezőek – állapítja meg az elemzés. Az előző évben 8 ezer autólopás történt, mely majdnem ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hazánkban az ezer lakosra jutó autók száma 360, míg Nagy-Britanniában több mint 500, Olaszországban pedig majdnem 700. Meg kell jegyezni, hogy nyugaton az autók átlagéletkora 5-6 év, míg Magyarországon 11. Románia még „kevésbé fertőzött” autólopások tekintetében, ahol az autók átlagéletkora 12-13 év.

Ha ehhez hozzáadjuk a fejlett európai államok határainak teljes átjárhatóságát, nagyjából érthető, hogy miért tűnik el ott több autó – írja az elemzés.

Ha az országokban az autók mennyiségéhez viszonyítjuk a lopások arányát, akkor  Svédország és Dánia van a legrosszabb helyzetben: ezer autóból 11,5 illetve 10,4 autót lopnak el a tolvajok évente. Olaszország és Franciaország a következő a sorban.

Magyarországon viszonylag kevés autót lopnak el: de a lopások kétharmada a fővárosban történik. A helyzet más nagyvárosokban is hasonló. Már-már legendásan kockázatosak a déli nagyvárosok, Nápoly, Marseille vagy Athén, de Amszterdam, Párizs, Stockholm és Koppenhága értékei is a legrosszabbak közé tartoznak.

A trend ugyanakkor rohamos csökkenést jelez; azokban az államokban, ahol rendelkezésre állnak összehasonlító adatok, mindenütt a lopások számának folyamatos esése figyelhető meg. Ez alól Törökország az egyetlen kivétel, ahol évi 7-8 százalékkal nő a járműlopások mennyisége – szögezi le az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.