BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: ellenzéki javaslat volt az ötéves visszamenőlegesség

A miniszterelnök szóvivője a 180 percben úgy vélte, a végkielégítések adójáról szóló módosított törvényjavaslat kiállja az alkotmányosság próbáját. A Fidesz frakcióvezetőjének indítványairól ma szavaz a parlament.

A miniszterelnök szóvivője szerint a végkielégítések különadójáról szóló módosított javaslat is megfelelően szolgálja, sőt erősíti azt a célt, hogy a "pofátlanul magasnak" nevezett juttatásokat visszaszedje az állam. Szijjártó Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy ellenzéki, LMP-s és jobbikos javaslatra került a tervezetbe az ötéves visszamenőlegesség. A szóvivő úgy vélte: a módosított törvényjavaslat kiállja az alkotmányosság próbáját.

Az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozó javaslatokkal kapcsolatban Szijjártó Péter úgy fogalmazott: egy dilemmával szembesültek. A kormánynak választania kellett, hogy „az emberek oldalára, az emberek igazságérzetének oldalára állnak, vagy hagyják érvényesülni a régi szabályokat.” A szóvivő kifejtette: a tavaszi választások nyomán elkezdődött új korszak többször konfliktusba kerül a régi szabályokkal. „A régi szabályok az új korszak viszonyait nem képesek az emberek akaratának megfelelően szabályozni. Ezért is zajlik gőzerővel az alkotmányozás munkája” – közölte.

A tervek szerint tavasszal fogadhatják el az új alkotmány, az átmeneti időszakban pedig a kormány „az emberek igazságérzete mellé áll. Ha a kormány beleütközik valamilyen akadályba a választói akarat teljesítése során, akkor találni kell egy másik utat” – mondta a miniszterelnök szóvivője.

A Fidesz frakcióvezetőjének módosító indítványairól szerdán szavaz a parlament. Lázár János a 98 százalékos különadóról, az alkotmányról és az alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről adott be javaslatokat, de később néhány ponton felülvizsgálta elképzeléseit a szakszervezeti egyeztetések alapján. Így például a végkielégítések 98 százalékos különadója 2005-ig visszamenőleg érvényes lenne. A nyugdíjba vonulóknak és a 3 és fél milliónál kevesebbet kapó munkavállalóknak azonban nem kellene fizetniük. Lázár János úgy véli, javaslatairól jövő kedden tarthatja az Országgyűlés a végszavazást. (Lázár János javaslata egy szavazattal megbukott a szerdai voksoláson - VG szerk.). 

Szijjártó Péter szintén szerda reggel a TV2 reggeli műsorában arról beszélt, hogy kormány hamarosan dönt a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés pontos szabályairól. A nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy napokon belül a kormány számára készítsen olyan előterjesztést, amely az átlépés pontos szabályait és a befizetések vezetésének mikéntjét szabályozza, ez egy-két napon belül elkészül, tehát a kormány erről hamarosan dönteni tud - mondta a szóvivő. Közölte azt is, hogy mindenkinek jóváírják majd azokat az összegeket, amelyeket befizetett. Arra számítanak, hogy "az emberek nagyon nagy többsége vissza fog térni a nyugalmat és biztonságot adó állami nyugdíjrendszerbe".

Az Országgyűlés október 25-én fogadta el a kormány javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok tagdíját átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz irányítsák. Szintén aznap fogadta el a parlament a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló, a fideszes Selmeczi Gabriella által jegyzett törvényjavaslatot.

Az indítvány megnyitja a jelenlegi magán-nyugdíjpénztári tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, megszünteti a pályakezdők magánnyugdíjpénztárba való belépésének kötelezettségét, továbbá az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonult emberek esetében megteremti az állami rendszerbe történő visszalépés utólagos lehetőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.