BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törvénymódosítások a közpénzek lenyúlása ellen

Törvénymódosításokat kezdeményez majd a korrupció felszámolása érdekében Polt Péter, frissen megválasztott főügyész. Szerinte ugyanis fontos az, hogy az ügyészségnek ne csak akkor legyen joga fellépni egy-egy szerződéssel kapcsolatban ha azokat semmissé kell nyilvánítani, hanem akkor is, ha ezek súlyosan sértik a közérdeket – olvasható a Népszabadság interjújában.

Polt Péter tervei szerint módosítanának egyes törvényeket a korrupció felszámolása érdekében. Azt szeretnék elérni, hogy az ügyészségnek ne csak akkor legyen joga fellépni egy-egy szerződéssel kapcsolatban ha azokat semmissé kell nyilvánítani, hanem akkor is, ha ezek súlyosan sértik a közérdeket. Ma ugyanis, ha valaki hanyagul kezeli – csúnyán fogalmazva lenyúlja a – közpénzeket, azt az ügyészség nem tudja időben megelőzni.

Az interjúból az is kiderül, hogy az ügyészségen belül 55 fős korrupció ellenes egység alakul. Tervek szerint ugyanis nem csak a hivatali korrupciós ügyek tartoznának a Legfőbb Ügyészséghez, hanem az összes ilyen cselekmény országszerte. A hivatalos személyeket érintő korrupciós ügyek mellett ez az egység járhat el más, kiemelt jelentőségű vagy kiemelten nagy kárt okozó vesztegetési ügyekben is.

Polt Péter tervei szerint az ügyészség a következő években módszeresebb, rugalmasabb és felkészültebb lesz, mint mondja elkerülhetetlen az ügyészség specializálódása.

Ismert, az Országgyűlés hétfőn 200 után ismét Polt Pétert választotta Legfőbb Ügyésznek, 2019-ig mindenképp ő a vádhatóság vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.