BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennyire vagyunk veszélyben? - Rengéstörténet és térképek

Ma este 18 óra 42 perckor földrengés rázta meg Budapestet és környékét.

A rengést információink szerint Budapesten és környékén észlelték. A földmozgás legalább 4,7-es erősségű volt az időkép.hu adatai szerint. A földrengés epicentruma Oroszlányban volt. A Katasztrófavédelem későbbre ígért tájékoztatást. A kemma.hu információi szerint a földmozgást a Dunántúlon, Tatán és Tatabányán is érzékelték.

A most érzékelt földmozgás jóval erőteljesebb volt, mint a legutóbbi, Budapesten is érzékelhető rengés. 2007 november 18-án 2,9 erősségű rengést érzékeltek 5 kilométeres mélységben.

A GeoRisk Földrengéskutató Intézet mérései szerint egyébként Budapest és környéke szeizmológiai szempontból aktív területnek számít, ahogyan az a lenti térképen is látható.

Magyarország és a Kárpát-medence a kevésbé földrengésveszélyes zónában van, mert errefelé nem találkoznak olyan nagy tektonikai lemezek, amelyek Indonéziában vagy Haitin oly nagy károkat okoztak, illetve amelyek mozgása állandó veszélyt jelent például Kaliforniában.

Ennek ellenére néhány évente Magyarországon is előfordul jelentősebb rezgés, bár a szombat esti, amelynek epicentrumát Oroszlány térségében 10 kilométeres mélységben határozták meg, igen ritkán fordul elő. Utoljára negyedszázada mértek a szombatival összemérhető, 4,9-es erősségű rengést Berhidán.

Ebben az évben viszont augusztus 14-én már volt egy 2,5-es erősségű rengés Borsod megyében, amit öt nappal később újabb követett. Ez azonban a Richter-skála szerinti már csak 2,4-es erősségű volt

A Magyarországon eddig észlelt legnagyobb földrengés 1763-ban történt Komáromban, amely több mint 60 halálos áldozatot követelt, és a város egy részét is romba döntötte. Hazánkban egyébként leggyakrabban a Közép-Alföldön és a Balaton északi részén pattantak ki a lakosság számára alig, vagy szinte egyáltalán nem érzékelhető rengések.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.