BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Március elsején jön az Orbán-csomag

A kormány március elsején jelenti be a strukturális reformokat - hangzott el a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány szombaton tárgyalja a csomag végső olvasatát, amelyet információink szerint a Fidesz frakciója hétfőn vitat meg.

A nagy londoni elemzőházaktól kiszivárgott értesülések szerint az Orbán-csomag jelentős csökkentéseket javasol a költségvetés kiadási oldalán.

Mint a Világgazdaság Online korábban megírta, a reformcsomag súlyosan érintheti a rokkantnyugdíj-ellátást, a gyógyszertámogatásokat és az állami adminisztrációt.

Az állami bürokrácia csökkentéséről bővebben itt olvashat!

Kínos - röviden így lehet jellemezni a kormányzati reformcsomag fejlődéstörténetét, amelyről a legfrissebb hír, hogy csütörtökről a jövő hét elejére csúszik az ismertetése.

Néhány nap persze nem a világ, különösen ha olyan súlyos döntésekről van szó, amelyek évekre meghatározhatják Magyarország költségvetési pályájának fenntarthatóságát. Csakhogy a külső szemlélőnek egyre inkább úgy tűnik, a késlekedés nem az utolsó, apró simítások elvégzésével magyarázható, hanem egyrészt a koncepció kidolgozatlanságával, másrészt a politikai következményektől való félelemmel.

A témával kapcsolatos jegyzetünket itt olvashatja!

Szijjártó Péter a mai sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a kormánypárt egy, az államadóssággal foglalkozó parlamenti bizottság felállítását is kezdeményezi.

Szijjártó Péter szerint jogos a kérdés, hogy mi történt 2002 és 2010 között, hogyan fordulhatott elő, hogy 53 százalékról 80 százalékra növekedett hazánk államadóssága a GDP-hez viszonyítva. Nominális értéken 12 ezer milliárd forinttal növelték 8 év alatt a szocialista kormányok az ország államadósságát - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2008-ig semmilyen nemzetközi gazdasági okra nem lehetett hivatkozni az államadósság növelése tekintetében, így kizárólag az elhibázott, kudarcot vallott, rossz felfogáson alapuló szocialista gazdaságpolitika okozta Magyarország államadósságának drámai növekedését - fejtette ki a politikus.

Tartozunk a jövőnek annyival, hogy felderítjük, mik voltak az okai az ország drámai mértékű eladósításának. Ezért kezdeményezte a Fidesz-KDNP-frakció, hogy az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága vizsgáló albizottságot hozzon létre, amely azt vizsgálja, hogy az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, melyek az ország eladósításához vezettek, milyen mozgatórugói és motivációi voltak a döntéseknek, és milyen magánérdekek játszottak szerepet - jelentette ki Szijjártó Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.